‘Meer ruimte voor afwijkende geluiden in raad van commissarissen’

24-04-2018

In de raden van commissarissen moet meer ruimte worden geboden aan afwijkende inzichten, ervaringen en deskundigheid. De visie van onder meer vrouwen, jongeren en mensen met een andere culturele achtergrond moet meer naar boven komen. Dat zei VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer maandag bij de presentatie van jaarlijkse commissarissenonderzoek van Aalt Klaassen en Herbert Rijken in opdracht van accountants- en adviesbureau Grant Thornton.

 

Razend tempo

‘In een wereld die in razend tempo digitaliseert, globaliseert, diversificeert en versnelt is het belangrijker dan ooit om zaken vanuit verschillende kanten te bekijken’, aldus De Boer. Er moet door commissarissen meer worden gefocust op het belang van cultuur en minder op regels.

 

Nieuwe commissarissen

In de raden van commissarissen en bestuurders zelf moeten volgens De Boer ook meer mensen met een verschillende achtergrond zitting nemen. Zoals jonge mensen die nieuwe ict-ontwikkelingen kunnen bijbenen en nieuwe ontwikkelingen zien aankomen. Commissarissen kunnen ook meer aandacht schenken aan de ontwikkeling van jong talent in het bedrijf. ‘Laat vaker jonge medewerkers een verhaal houden voor de raad van commissarissen.’