‘Meer werk maken van aansluiting onderwijs op arbeidsmarkt’

16-04-2018

Het kabinet moet meer werk maken van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op het rapport van de Inspectie van het Onderwijs over de jaren 2016 en 2017. ‘Nog steeds maken studenten studiekeuzes waar de arbeidsmarkt niet op zit te wachten’, aldus de ondernemingsorganisaties.

 

Ook studenten ontevreden

Uit het rapport blijkt dat bijna een derde van de studenten anderhalf jaar na afstuderen een baan in een andere richting heeft dan hun opleiding. Niet alleen werkgevers maar ook studenten zelf blijken minder tevreden over de aansluiting op de arbeidsmarkt. In 2015 was 51 procent van de universitair geschoolden tevreden met de basis die hun studie bood. Zes jaar eerder was dat 63 procent.

 

Hbo en mbo iets beter

Vooral in het hoger onderwijs moet meer aandacht komen voor de aansluiting, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘Er studeren bijvoorbeeld nog altijd te veel psychologen af, terwijl er juist technici en mensen in de zorg nodig zijn.’ Hbo’ers en mbo’ers zijn meer tevreden over hun opleiding, maar toch is een kwart van de hbo’ers en een derde van de mbo’ers matig of niet tevreden. Werkgevers zijn wel meer tevreden over het niveau van de mbo’ers dan twee jaar geleden.