‘Nederland kan poort naar EU worden voor Vietnam en Maleisië'

02-02-2018

‘Door de komende Brexit zijn er in Azië kansen voor Nederland als ingang naar de EU.’ Dat zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer aan de vooravond van de Nederlandse handelsmissie naar Vietnam en Maleisië. Komende week gaan zo’n 45 Nederlandse bedrijven met Hans de Boer en minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) naar beide landen. Voor Kaag is het haar eerste officiële economische missie.

 

Groeimarkten

‘Nederlandse bedrijven als De Heus, Damen en Heineken spelen nu al een belangrijke rol in de Vietnamese economie en samenleving’, aldus De Boer. ‘Met deze missie willen we meer Nederlandse bedrijven kennis laten maken met deze groeimarkten en ze in contact brengen met lokale partners.’ De ASEAN-landen, waar Vietnam en Maleisië toe behoren, vormen nu de zevende economie van de wereld, maar volgens analisten zal het in 2030 de vierde economie van de wereld zijn.

 

Brexit

Zowel Vietnam als Maleisië zijn stabiele landen die flink groeien en waar al vele tientallen leden van VNO-NCW met succes actief zijn. Andersom is Nederland voor deze landen de 'gateway to Europe'. ‘Met name in Maleisië zullen we Nederland ook als vestigingsplaats onder de aandacht brengen. Traditioneel is Maleisië erg op het Verenigd Koninkrijk gericht. Nu de Britten de EU gaan verlaten, biedt dit kansen voor Nederland,’ verwacht De Boer. De missie van Kaag volgt op bezoeken van de Vietnamese premier Phuc en de Maleisische minister van Internationale Handel en Industrie Mustapa aan Nederland vorig jaar. 

 

Handelspartners

Nederland is op dit moment de tweede Europese handelspartner van Vietnam met een jaarlijks afzet van ruim 800 miljoen euro op de Vietnamese markt. Andersom exporteert Vietnam voor meer dan 5 miljard euro naar Nederland. Door het recente handelsakkoord van de EU met Vietnam wordt zakendoen met Vietnam steeds makkelijker.