‘Nederland uit competitieve top 5: wake up call’

17-10-2018

Dat Nederland niet meer in de top 5 van meest competitieve landen staat, moet een wake up call zijn, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de nieuwste Global Competitiveness Index van het World Economic Forum (WEF).  ‘De zesde plek is natuurlijk nog steeds top, maar dit geeft wel aan dat de wereld om ons heen niet stilstaat.’ Op de Europese ranglijst zakte Nederland van de eerste naar de derde plek.

 

Meer R&D

Volgens het rapport van het WEF blijft Nederland achter met het innovatievermogen en de investeringen in research & development. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is Nederland echt nog wel een topspeler op het gebied van innovatie. Er wordt bijvoorbeeld beter gescoord met innovatieve startups. De achterblijvende R&D-investeringen zijn al langer een zwak punt, maar de investeringen door bedrijven nemen toe en de overheid  heeft 400 miljoen euro extra beschikbaar gesteld. Die zouden zo ingezet moeten worden dat ze als een hefboom werken voor private investeringen.

 

Inzetten op sleuteltechnologieën

Nederland kan volgens de ondernemingsorganisaties leren van de Duitse waardering voor hightechindustrie en techniek in het algemeen. Dat trekt talent aan. Daarnaast zet een aantal landen in op sleuteltechnologieën. In Nederland moeten bedrijfsleven, wetenschap en overheid ook gezamenlijk inzetten op zulke technologieën, bijvoorbeeld ten behoeve van maatschappelijke transities. Eerder al hebben VNO-NCW en MKB-Nederland gewezen op de noodzaak om te komen tot een nationale strategie op het gebied van kunstmatige intelligentie.