Nederlandse industrie uit zorgen bij Amerikaanse congresleden

29-03-2018

In een ontmoeting met Amerikaanse congresleden hebben VNO-NCW, FME en Tata Steel gisterenavond (woensdag) hun zorgen overgebracht aan een delegatie Amerikaanse congresleden over de dreigende handelsoorlog en de hogere tarieven voor staal en aluminium die voor Europa kunnen gaan gelden na 1 mei.

 

Congresleden VS in Nederland

Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW), Ineke Dezentjé Hamming (voorzitter FME) en Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland) spraken met leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die in Nederland waren.

 

Handelsoorlog schaadt

‘Hoewel de economische relatie tussen Nederland en de VS zeer hecht is heb ik onze grote zorgen over de oplopende spanningen met de EU en China goed over het voetlicht kunnen brengen. Een handelsoorlog schaadt uiteindelijk iedereen, inclusief de Amerikaanse werknemers’, zei Hans de Boer.

 

Bijzonder staal en aluminium

Er was volgens Ineke Dezentjé Hamming veel ruimte in het gesprek om ook de belangen van de Nederlandse maakindustrie goed uit te leggen. 'Onze industrie maakt bijzondere soorten staal en aluminium die de bedrijven in de VS nodig hebben om hun producten te vervaardigen. Zij en wij zijn niet gebaat bij de importheffing. Ik blijf mij inzetten om die heffing te voorkomen.’

 

Nationale veiligheid

Volgens Theo Henrar schaden de producten van bijvoorbeeld Tata de nationale veiligheid van de VS ook in geen velden of wegen. ‘Ook na 1 mei moeten onze producten gewoon zonder extra tarieven de Amerikaanse markt op kunnen. Onze klanten rekenen op ons en wij willen ze niet in de steek laten,’ aldus Henrar.    

 

Handelsverdrag VS-EU

De Boer, Henrar en Dezentjé denken dat de les die de EU en NL uit de hele kwestie moeten trekken is dat Nederland de relatie met de VS sterk moet intensiveren. Volgens hen moet het de opmaat zijn naar een nieuw Europees handelsverdrag met de VS, zodat een race naar beneden, waar iedereen de dupe van wordt, voorkomen.