‘Nederlandse klimaatoplossingen centraal op COP28’

01-12-2023

Deze week is in Dubai de 28e jaarlijkse VN-klimaatconferentie van start gegaan. De komende twee weken komen vertegenwoordigers uit meer dan 200 landen in de golfstaat bijeen om aanvullende afspraken te maken over hoe we de klimaatdoelen van Parijs 2015 binnen bereik houden. Tijdens deze klimaattop wordt er ook nadrukkelijk stilgestaan bij de cruciale rol die bedrijven spelen in het vinden van klimaatoplossingen om de mondiale energietransitie te versnellen. Namens VNO-NCW is algemeen directeur Focco Vijselaar van 4 tot en met 7 december aanwezig in Dubai.

 

Nederland kraamkamer voor klimaatoplossingen

De gevolgen van klimaatveranderingen hebben we ook dit jaar over de hele wereld kunnen zien. Om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen is er verandering nodig. Verandering in grondstoffengebruik, in het produceren, in onze energiebehoefte etc. Dat vraagt van bedrijven over de hele wereld dat ze met oplossingen komen. En juist Nederlandse ondernemers lopen voorop in dit soort klimaatinnovaties, met name op het gebied van voedsel, water energie en circulariteit. Ons land is daarmee ‘kraamkamer’ voor tal van praktische en direct in de praktijk toepasbare klimaatoplossingen.

 

Brede waaier aan klimaatinnovaties

Neem bijvoorbeeld het Nederlandse Battolyser dat batterijen maakt die – nadat ze volledig opgeladen zijn – waterstof produceren. Op het gebied van water gebruikt Desolenator zonne-energie om zeewater om te zetten naar drinkwater en Solarge produceert zonnepanelen met een lage CO2-uitstoot, die ook nog eens pfas-vrij en volledig recyclebaar zijn. Naast deze nieuwkomers werken ook gerenommeerde bedrijven zoals Boskalis en Van Oord aan klimaatoplossingen. Zo plant Van Oord wereldwijd mangrovebossen om kustlijnen te versterken. Naast dat dit een goed middel is voor kustbescherming, slaat de mangrove ook 5 tot 10 keer zoveel CO2 op dan normale bomen en verbetert dit ook nog eens de biodiversiteit. Een win-win-win.

 

Opschalen voor meer impact

Nederland ligt inmiddels op koers om – mits we de uitvoering goed regelen – de klimaatdoelen voor 2030 van tenminste 55 procent CO2-reductie te halen. Maar om op mondiaal niveau de energietransitie te versnellen, is het belangrijk dat we klimaatoplossingen op schaal gaan implementeren. De COP is daarom een unieke marktplaats voor bedrijven om hun klimaatoplossingen aan de wereld te laten zien.