‘Niet te braaf zijn met defensieorders’

24-05-2018

Nederland moet niet braver zijn dan andere EU-landen als het gaat om militaire orders. Dat zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer in reactie op het plaatsen van een grote defensieorder bij een Brits bedrijf in plaats van bij VDL en Fokker Technologies. Zij dongen ook mee.

 

Industriepolitiek

Volgens De Boer vraagt de Nederlandse industrie niet om een gunst. ‘Onze eigen producten zijn top. En dan is het gewoon een kwestie van industriepolitiek. De overheid moet altijd eerst kijken naar wat we het beste in Nederland kunnen doen voor we het geld naar het buitenland brengen. Door nauw samen te werken met de Nederlandse industrie kunnen we zorgen dat de krijgsmacht de beste producten krijgt.’

 

Aanbestedingsregels

De order gaat om 1400 containers en 3000 subsystemen die in militaire kampen en op oefenterreinen worden gebruikt als mobiele kantoren en werkplaatsen. Het Britse bedrijf kan die goedkoper leveren. De Europese aanbestedingsregels staan toe dat eigen bedrijven voorgetrokken mogen worden als de veiligheid in het geding is.

 

Onverschillig

Onlangs zei oud-minister van Defensie Hans Hillen in Forum dat Nederland ‘onverschillig’ omgaat met defensie. ‘Minister Bijleveld moet meer aan het economisch belang van Nederland denken.’ De minister haalde vorige week juist nog de banden aan met het bedrijfsleven tijdens een bijeenkomst in de Malietoren. Het kabinet gaat de komende jaren 5 miljard euro extra besteden aan Defensie.