‘Nieuwe EU-regels voor online platforms zijn welkom’

17-12-2020

Het is goed dat de Europese Commissie met voorstellen komt om de negatieve effecten van de platformeconomie aan te pakken. Regels moeten gericht en proportioneel zijn om innovatie en investeringsprikkels niet te dwarsbomen. In beide voorstellen lijkt dit goed te zijn opgepakt, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de Digital Services Act (DSA) en de Digital Markets Act (DMA) die deze week door eurocommissaris Breton (Interne Markt) werden gepresenteerd.

 

Update verantwoordelijkheden

De DSA is een herziening van de 20 jaar oude E-Commerce richtlijn, en geeft een update van de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden van online dienstverleners. De DMA is specifiek bedoeld voor platforms die fungeren als ‘poortwachters’, en moet voorkomen dat die oneerlijke voorwaarden opleggen aan bedrijven en consumenten.

 

Maatwerk mogelijk

VNO-NCW en MKB-Nederland staan positief tegenover harmonisatie op EU-niveau, want dat bevordert een gelijk speelveld binnen Europa. De afbakening van het toepassingsgebied van de regels moet enerzijds geschieden op basis van objectieve criteria. Anderzijds moet er ruimte voor maatwerk zijn: dat is nodig om de snelle veranderingen in de digitale economie bij te kunnen benen, aldus de ondernemingsorganisaties.

 

Geen makkelijke klus

De Europese Raad en het Europees Parlement gaan zich nu over de voorstellen buigen. ‘Consensus over de uiteindelijke verordeningen zal geen makkelijke klus worden’, verwachten VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘De meningen over de aanpak van Big Tech verschillen en de belangen zijn groot.’ Definitieve regels worden op zijn vroegst in 2023 verwacht.