Onderhoudsbranche presenteert groot van-baan-naar-baanplan

10-12-2020

Opleiding, begeleiding en een baangarantie voor 5.000 mensen die als gevolg van de coronacrisis hun baan (dreigen te) verliezen. Dat is in het kort het van baan-naar-baanplan van OnderhoudNL, dat voorzitter Henk den Boer samen met voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland vandaag in Den Haag heeft aangeboden aan minister Koolmees van SZW.

 

Nieuw talent

'Heel stoer dat dit plan uit een mkb-branche komt', aldus Jacco Vonhof. 'In de onderhoudsbranche is veel vraag naar nieuw talent en die zal toenemen als we investerend de crisis uit willen komen. Dit plan slaat een mooie brug tussen mensen die hun baan dreigen te verliezen en ondernemers die staan te springen om vakkrachten en bereid zijn daarin te investeren'.
Ook minister Koolmees vindt het een mooi initiatief. 'Het helpt mensen van werk naar werk. Dit is precies wat Nederland nu nodig heeft: met verschillende partijen zoeken naar oplossingen die werken.'

 

Vergrijzing

De schilders- en onderhoudsbranche kampt met vergrijzing. De vraag kan niet worden opgevangen met alleen mensen via de reguliere opleiding, zo vertelde OnderhoudNL-voorzitter Den Boer bij de overhandiging. De branche heeft zij-instromers nodig uit 'aanpalende beroepen', zoals standbouw en evenemententechniek. 'Ook zien we een grote verduurzamingsopgave bij opdrachtgevers, waardoor wij nog verder kunnen groeien.'

 

3 basisopleidingen

Voor kandidaten die naar de onderhoudsbranche willen overstappen, zijn er drie basisopleidingen mogelijk: Schilderen, Allround medewerker en Middenkader/Management. In aansluiting op de regionale mobiliteitsteams onder leiding van SZW die binnenkort van start gaan, richt de onderhoudsbranche een branchemobiliteitscentrum in waar mensen op gesprek komen.

Volgens het plan krijgen nieuwkomers in de branche een basisopleiding van zestien weken. Om de maand volgt een stage in een bedrijf om zo snel mogelijk het geleerde in de praktijk te brengen. Na die zestien weken treedt de kandidaat in dienst bij een schilders- en onderhoudsbedrijf met een baangarantie van tenminste twee jaar. In die twee jaar zijn nog eens vier terugkomdagen ingepland voor verbeteringen van vaardigheden. Tijdens de basisopleiding wordt de kandidaat betaald door de 'oude' werkgever en de kosten voor het plan krijgt deelfinanciering vanuit de bedrijfstak en het sociaal plan van Koolmees.

Lees meer over