Ondernemers in aanloop naar Prinsjesdag somber over economie 

18-09-2023

Vooruitlopend op Prinsjesdag hebben VNO-NCW en MKB-Nederland deze zomer brancheorganisaties gevraagd hoe zij naar de economie kijken. Dat is behoorlijk somber. Zo denkt de helft (50%) van de brancheorganisaties dat de economie zal verslechteren komende tijd. Slechts 8% denkt dat het beter zal worden.

 

Last van hogere kosten

Meer branches (32%) verwachten een daling in hun omzet, terwijl slechts 17% een stijging verwacht. De meeste branches zeggen dat hun winstmarges lager zijn dan normaal. Ze hebben last van hogere kosten, zoals lonen, inkoopprijzen en energiekosten. Slechts 1% kan deze gestegen kosten volledig doorberekenen aan hun klanten. Dit sluit aan bij eerder CBS-onderzoek. 

 

Winsten en investeringen dalen

Waar in 2022 de meerderheid van de brancheorganisaties nog stijgende winst rapporteerde, verwacht een ruime meerderheid nu een winstdaling in 2023. Ook in 2024 verwacht de helft van de branches een verdere daling van de winst en slechts 8% een stijging. Meer dan 40% van de branches denkt dat ze minder zullen investeren in de toekomst. Momenteel zijn het tekort aan personeel, regeldruk en inkoopkosten de grootste belemmeringen voor branches.

 

Over het onderzoek

De branches die deelnamen aan het onderzoek vertegenwoordigen in totaal meer dan 325.000 bedrijven uit uiteenlopende sectoren van de economie. De branches waarin zij actief zorgen voor ca 3 miljoen banen in Nederland.

 

Lees hier de resultaten.