Ondernemers én vakbonden hopen op nieuwe onderzeeërs uit Nederland

03-10-2019

De Nederlandse krijgsmacht zou wel varen bij het aanschaffen van onderzeeboten gemaakt door Nederlandse bedrijven. Die opvatting delen VNO-NCW en vakbonden FNV, CNV en De Unie. Daarom vragen ze minister Ank Bijleveld van Defensie in een brief om de Nederlandse industrie niet uit het oog te verliezen bij het aanschaffen van de nieuwe onderzeeërs

 

Nieuwe banen

Juist door te kiezen voor producten van Nederlandse makelij, zullen de duikboten niet alleen van uitstekende kwaliteit zijn, maar zal er ook nog eens 'spin-off' ontstaan. Dat betekent: heel veel nieuwe banen (niet alleen in de productie, maar ook in het onderhoud van de boten), opbrengst voor de schatkist, en meer ondernemerschap en exportpotentieel.

 

Winst

Dat is winst voor zowel werknemers, werkgevers als de overheid, vinden de vakbonden en VNO-NCW. Nu alle Europese landen moeten inzetten op hun eigen unieke sterktes om zo te zorgen voor een gezamenlijke sterke Navo/EU defensiebijdrage, is het belangrijk ons te concentreren op takken van sport waar Nederland traditioneel sterk in is.

 

Benieuwd hoe goed Nederland is in het maken van onderzeeërs en marineschepen?
Bekijk dan deze productie.