Ondernemers: Grenzen zijn nog niet weg

28-01-2019

Het is voor ondernemers nog steeds moeilijk om opdrachten over de grens aan te nemen, ondanks de Europese interne markt. Dat zeggen ondernemers in Opinieblad Forum, dat op reportage ging langs de Duits-Nederlandse grens. Al dan niet opzettelijk onderscheid in regelgeving en normen zijn de grootste hinderpost, gevolgd door complexe verschillen in sociale wetgeving.

 

Discussie over bordjes nooduitgang

De Heerlense ondernemer Erik Joosten (Arion) wilde uit principe zijn bedrijfspand precies op de Nederlands-Duitse grens bouwen. Het verschil in regelgeving ging zo ver dat er in Duitse grond geen kunststof buis mocht met het Nederlandse KIWA-keurmerk. Zelfs over de nooduitgangsbordjes wed gesteggeld tussen de Nederlandse en Duitse brandweer, zegt Joosten. ‘Als ik dit pand 30 meter had verschoven zodat het hele gebouw in één land stond, was ik twee jaar eerder klaar geweest.’

 

Bescherming van eigen bedrijven

 Ook de verschillen in eisen voor bedrijven maken het moeilijk om over de grens opdrachten uit te voeren. Zo is detacheren in Duitsland moeilijk en worden beroepen in Duitsland soms bijna tot in het overdrevene beschermd. ‘Een buitenlands bedrijf dat in Duitsland werkt, moet zich inschrijven bij de Duitse Handwerkskammer’, zegt Maikel Kempen van Installatiebedrijf Roderland. ‘Voor elke installateur moet ik afzonderlijk een beëdigd document van vakbekwaamheid inleveren.’ En dat in een land waar de fax nog springlevend is. Ook de 183-dagen-regeling zorgt voor veel administratieve rompslomp. Een werknemer mag volgens belastingregels maximaal 183 dagen per jaar in het buitenland werken, daarna moet belasting en premies afgedragen worden in het ‘ontvangende’ land.

 

Eén loket voor grensondernemers

Ten slotte is het moeilijk om de sociale regelgeving van Nederland en de buurlanden op elkaar af te stemmen. Waar wordt belasting betaald. Hoe zit het met hypotheek of huursubsidie van werknemers die regelmatig lang over de grens werken? Wat gebeurd er met partnerregelingen? ‘Het zal allemaal wel ergens op het internet staan’, verzucht Erik Reudink, directeur van een technisch detacheringbureau. ‘Maar wáár. Wat moet ik allemaal bij elkaar zoeken en invullen zodat ik zeker weet dat ik alles goed geregeld heb voor mijzelf en mijn werknemers? Er zou eigenlijk een loket moeten komen waar je als ondernemer kunt aankloppen om te horen: als je deze dingen regelt, garandeer ik je dat je niet in de problemen komt.’ Volgens Reudink is de situatie met België overigens net zo ingewikkeld als met Duitsland.