Ook Jetten wil meer steun en perspectief voor ondernemers

03-12-2020

VNO-NCW en MKB-Nederland  zijn blij met de steun van Rob Jetten voor hun oproep voor ruimhartiger compensatie voor ondernemers in gesloten sectoren en om te gaan experimenteren met opening van onder andere de horeca onder strikte voorwaarden. De fractieleider van D66 zegt vandaag in een interview in het AD dat het kabinet niet langer moet vasthouden aan de alles-of nietsstrategie: ‘Het kan en moet slimmer.’

 

Extra steun aan gesloten sectoren

Dat is ook wat VNO-NCW en MKB-Nederland  steeds bepleiten. Zo liggen al lang slimme plannen klaar over hoe bijvoorbeeld de horeca gefaseerd en gekoppeld aan de routekaart van het kabinet op een veilige manier open kan. Over extra steun voor de expliciet en impliciet gesloten sectoren en uitstel van de versobering van het steunpakket zijn de ondernemersorganisaties al weken in gesprek met het kabinet. Volgende week dinsdag wordt daarover meer bekend.

 

Open onder strikte voorwaarden

Ook Jetten vindt dat sommige horecazaken de ruimte moeten krijgen om te experimenteren met opening onder strikte voorwaarden. ‘Mensen moeten vooraf reserveren, worden naar hun tafel begeleid in een goed geventileerde ruimte en worden vooraf of achteraf allemaal getest op corona. In de teststraten is immers nu sprake van overcapaciteit’, zegt hij in het AD. Het frustreert hem dat er tot dusver te weinig is gebeurd met soort proeftuinen.

 

‘Rot geschrokken’

Naar aanleiding van recente werkbezoeken aan ondernemers, onder meer in het kader van de Dag van de Ondernemer, zegt de D66-fractievoorzitter dat hij zich is ‘rot geschrokken’ van de financiële malaise. Koninklijke Horeca Nederland schat in dat haar leden inmiddels 3 tot 4 miljard euro aan eigen geld in hun zaak hebben moeten stoppen, ondanks de steunpakketten van het kabinet. Het vet op de botten is volledig verdwenen en circa de helft dreigt om te vallen. ‘Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren dat er naast steun nog zoveel extra geld bij moest. Als je zo’n offer van ondernemers vraagt, verdienen zij onze steun’, aldus Jetten, die waarschuwt dat het kabinet niet te vroeg ‘het infuus eruit moet trekken’.