President Mexico stelt Nederlandse bedrijven gerust

24-04-2018

‘Door diverse wetswijzigingen is in Mexico een stabiel investeringsklimaat ontstaan voor buitenlandse bedrijven. Ook de nieuwe regering kan die verbeteringen straks niet zomaar terugdraaien’. Die boodschap bracht president Peña Nieto van Mexico vandaag tijdens een door VNO-NCW georganiseerde rondetafelconferentie met zo’n 15 Nederlandse bedrijven en meerdere Mexicaanse ministers.

 

Tweede investeerder in Mexico

Nederland is na de VS de tweede investeerder in Mexico. Tijdens de bijeenkomst stelden vertegenwoordigers van diverse Nederlandse bedrijven dan ook veel vragen aan de president over de komende verkiezingen en het toekomstige investeringsklimaat. Zo leven er zorgen over het rechtssysteem en het belastingsysteem. Volgens de president zijn veel zaken inmiddels goed verankerd in de wet. Daardoor is er een steeds beter investeringsklimaat ontstaan waar ook onder een nieuwe regering Nederlandse bedrijven zeker van kunnen profiteren.

 

Handelsakkoord met EU

‘Het nieuwe handelsakkoord van de EU met Mexico biedt veel Nederlandse bedrijven kansen om goedkoper en makkelijker te handelen met Mexico. Als de handel groeit moeten wij als Nederland er voor zorgen dat wij de gateway voor Mexicaanse bedrijven naar de EU blijven’, aldus Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW die de conferentie voorzat. ‘Met toenemende handel neemt ook de kans op investeringen uit Mexico toe. Wij moeten zorgen na de Brexit dat Nederland nummer één op de lijst staat in Mexico. Hun Europese hoofdkantoren en logistieke operaties hebben we het liefste straks hier.’

 

Mexico interessant voor logistiek, infra en off shore 

Voor bijvoorbeeld de agrarische industrie, logistiek, infrastructuur en energie en bijvoorbeeld de offshore industrie is Mexico een interessant land. Ook voor toeleveranciers aan de auto-industrie in Mexico interessant. Zo is Mexico nu de 6e producent ter wereld en hebben ze de ambitie de 3e te worden. Veel grote producenten hebben er inmiddels een fabriek en juist Nederland is een interessant land als toeleverancier. Vrijdag organiseerden RVO, VNO-NCW en NL International Business daarom al een bijeenkomst waar werd ingegaan op de ‘de kansen voor toeleveranciers’.