'Prestatie dat Jordanië relatief stabiel is gebleven'

21-03-2018

Investeren en ontwikkelen, dat waren de thema’s die vanmiddag centraal stonden bij het bezoek van de Jordaanse koning Abdullah II en koning Willem-Alexander aan VNO-NCW in Den Haag. De beide staatshoofden werden ontvangen door voorzitter Hans de Boer voor een rondetafelbijeenkomst met Nederlandse bedrijven.

 

Relatief stabiel

‘Jordanië heeft een jonge bevolking en weinig werkgelegenheid’, aldus Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. ‘Het is een ontzettende prestatie dat het land relatief stabiel is gebleven in die conflictrijke regio. Wij willen deze kans aangrijpen om te kijken of we elkaar kunnen helpen.’

 

Handel en investeringen

De Jordaniërs komen naar Nederland om te praten over mogelijkheden om handel te drijven en te investeren in het land. Het Nederlandse bedrijfsleven is relatief weinig aanwezig in Jordanië. De totale goederenexport naar het land bedroeg in 2016 volgens het CBS 290 miljoen euro, de import 45 miljoen. Nederlandse bedrijven exporteren voornamelijk machines, voeding en levende dieren en chemische producten. De import uit Jordanië bestaat vooral uit landbouwproducten en textiel.

 

Economisch weerbaarder

Daarnaast is gesproken over mogelijkheden om het land economisch weerbaarder te maken. Daarom schoof ook de aan VNO-NCW gelieerde vrijwilligersorganisatie PUM aan. Jordanië heeft een grote jeugdwerkloosheid en vangt daarnaast ook veel vluchtelingen op uit de regio. Naar schatting 3 miljoen van de 10 miljoen inwoners zijn vluchtelingen, waaronder Palestijnen, Syriërs en Irakezen.