Recordaantal bedrijven in productieproblemen door personeelsschaarste

17-05-2018

Zo’n 21 procent van de ondernemers verwacht de komende maanden meer personeel in dienst te hebben dan in het eerste kwartaal. Bij 20 procent van de ondernemers zijn nu al productieproblemen door een tekort aan arbeidskrachten. Dat blijkt uit de conjunctuur-enquête (COEN) van onder meer VNO-NCW en MKB-Nederland over het tweede kwartaal.

 

Grootste tekort

Sinds de start van de conjunctuurenquête in 2008 werden nog niet zoveel bedrijven gehinderd door personeelstekort én waren zij nog niet zo positief over de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Het tekort is het grootst in de zakelijke dienstverlening, informatie en communicatie, vervoer en opslag, en de autohandel en -reparatie.

 

Actieplan nodig

Gezien het personeelstekort vinden VNO-NCW en MKB-Nederland het een goede zaak dat minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid binnenkort met een actieplan komt voor de arbeidsmarkt. Zo kan onder meer het werken van meer uren aantrekkelijker worden gemaakt door de beloofde lastenverlichting naar voren te halen in de tijd. ‘Dat is hard nodig, want in Nederland werken we nog altijd heel weinig uren’, aldus de ondernemingsorganisaties.

 

Cojunctuurenquête

De COEN-enquête wordt vier keer per jaar gehouden en is een initiatief van VNO-NCW, MKB-Nederland, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Kamers van Koophandel en het Economisch Instituut voor de Bouw.