‘Relatie met de VS onder Biden verdiepen’

07-11-2020

VNO-NCW en MKB-Nederland hopen de relatie met de VS komende periode te verdiepen en vertrouwen erop dat dat kan onder de nieuwe president Joe Biden. Dat zeggen zij in reactie op het nieuws dat Biden de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen.

 

Belangrijke handelspartner

Nederland en de VS hebben traditioneel al 400 jaar hele sterke betrekkingen. Economisch, maar ook op vlakken als defensie en cultuur. Zo zijn de VS nog altijd onze belangrijkste handelspartner buiten de Europese Unie. Nederland exporteerde in 2019 voor meer dan 26 miljard euro naar de VS en importeerde voor meer dan 37 miljard. De VS zijn ook een grote investeerder in Nederland. Bovendien is Amerika een cruciale partner op wereldniveau om mee samen te werken en wereldwijde standaarden op bijvoorbeeld economisch, milieu en sociaal terrein naar een hoger plan te kunnen tillen.

 

Krachtiger Europa

Ook met Joe Biden als president moet de EU verder krachtiger worden op verschillende terreinen, zoals technologie, defensie en migratie. Het geopolitieke spel tussen de VS en China zal onder Biden immers waarschijnlijk niet wezenlijk veranderen. Alleen één Europa heeft werkelijke power in dat spel. Europa, de VS en China zijn immers de drie grootste economieën ter wereld. Na China en India wonen in Europa de meeste mensen. De Europese markt is dus werkelijk relevant op het wereldtoneel, als we ons ook krachtig als één Europa gedragen.

 

Handelsgeschillen bijleggen

De recente handelsgeschillen tussen de EU en de VS (WTO-zaken over Airbus, Boeing, staal en aluminium) moeten snel tot een einde worden gebracht, bij voorkeur door een handels- en investeringsverdrag te sluiten. VNO-NCW en MKB-Nederland hopen dat dit lukt onder de nieuwe president en zien uit naar de samenwerking met de nieuwe regering.