Rutte en Thijssen op ‘semiconreis’ naar de VS

01-12-2023

Demissionair minister-president Mark Rutte en minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens brengen van 4 tot en met 6 december een bezoek aan de Verenigde Staten, samen met de Vlaamse minister-president Jan Jambon. Het bezoek staat in het teken van een economische missie gericht op de halfgeleiderindustrie en het doel van de reis is de samenwerking op het gebied van handel, investeringen en innovatie in de semiconsector te versterken. VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen leidt de bedrijvendelegatie, die bestaat uit meer dan 50 Nederlandse en Vlaamse bedrijven en kennisinstellingen.

 

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: “Nederland en de Verenigde Staten hebben een belangrijke positie in de mondiale halfgeleiderindustrie. In de economie van morgen zijn chips de nieuwe olie en met bedrijven als ASML, NXP en ASM heeft ons land wereldspelers in huis. Dit versterkt de internationale positie van Nederland. In een wereld die in snel tempo vijandiger wordt is dat ontzettend belangrijk. Deze economische missie staat in het teken van het intensiveren van de bestaande samenwerking tussen Nederlandse en Amerikaanse bedrijven en het aangaan van nieuwe economische partnerschappen. Aangezien zowel de Verenigde Staten als Nederland belangrijke spelers zijn op deze wereldmarkt is dat zeer waardevol”.

 

Nederland semicongigant

In de halfgeleiderindustrie behoort Nederland - in combinatie met Vlaanderen - tot de wereldmarktleiders. De Nederlandse chipsindustrie bestaat uit ongeveer 200 bedrijven waar ruim 40.000 fte werken. De ‘Grote Vier’ (ASML, NXP, ASM en BESI) hebben in 2021 wereldwijd gezamenlijk een omzet van 31 miljard euro behaald, wat neerkomt op 79 procent van het totale wereldwijde inkomen door de Nederlandse industrie. De komende jaren investeren zowel de EU als de VS fors in de ontwikkeling van de chipsindustrie via de US Chips and Science Act (53 miljard USD) en de EU Chips Act (43 miljard euro).

 

Phoenix en San Francisco

De Vlaams-Nederlandse delegatie brengt volgende week een bezoek aan Phoenix (Arizona) en San Francisco (California). Op het programma staan onder meer verschillende matchmakingsessies en een rondetafelgesprek met Nederlandse en Amerikaanse ceo’s, waarbij ook demissionair premier Rutte en minister Adriaansens bij aanwezig zullen zijn. Verder wordt er een bezoek gebracht aan de Stanford University en krijgt de delegatie ook een kijkje in de keuken bij onder meer Microsoft en Nvidia.