‘Rutte met Nederlandse ondernemers naar India’

05-09-2023

Van 10 tot en met 14 september reist een groep Nederlandse ondernemers naar India voor een handelsmissie. Namens het demissionaire kabinet sluit minister-president Mark Rutte aan en VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen is aanvoerder van de bedrijvendelegatie.
In totaal nemen ruim 60 bedrijven en kennisinstellingen deel aan de reis, die in het teken staat van duurzame land- en tuinbouw, medische technologie en zogenaamde sleuteltechnologieën (zoals onder meer ruimtevaartechniek en robotica). De missie vindt plaats in het kielzog van de G-20 bijeenkomst in New Delhi en wordt georganiseerd door de RVO in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW:

‘De enorme groeispurt die India doormaakt biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Bijvoorbeeld met onze kennis over duurzame en efficiënte land- en tuinbouw om te zorgen dat India de groeiende bevolking kan blijven voeden. Daarnaast nemen digitalisering en de ontwikkeling van nieuwe technieken zoals kunstmatige intelligentie een enorme vlucht en loopt het wereldwijd voorop in medische technologie. Dat maakt de Indiase markt voor Nederlandse bedrijven – zeker het mkb en start- en scaleups – die actief zijn in deze sectoren een ontzettend interessante markt.’

 

Silicon Valley van Azië

Vorige maand werd India het vierde land ter wereld dat een ruimtevaartuig op de maan liet landen. Deze historische mijlpaal is exemplarisch voor de snelle technologische ontwikkeling die het land doormaakt. De steden Bangalore en Hyderabad hebben zich ontwikkeld tot belangrijke innovatiehubs waar veel start- en scaleups zich bezighouden met nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie en halfgeleiders. Bangalore wordt zelfs beschouwt als het ‘Silicon Valley van Azië’. Voor veel Nederlandse (mkb-)bedrijven is het daarom dé plek om bestaande relaties te verdiepen of nieuwe contacten aan te gaan.

 

Koploper in medische technologie

India is wereldwijd een belangrijke speler op het gebied van medische technologie. De Indiase overheid wil de zorg toegankelijk en betaalbaar houden voor haar inwoners en de sector digitaliseert snel. In Nederland staan we voor dezelfde uitdaging en bedrijven uit beide landen kunnen daarom veel van elkaar leren. Bijvoorbeeld door het toepassen van kunstmatige intelligentie om zorgverlening beter én efficiënter te maken, en hiermee personeelstekorten in de sector tegen te gaan.

 

Samenwerking high tech land- en tuinbouw

India is inmiddels China voorbij als het land met de grootste bevolking ter wereld. Het land telt 1,4 miljard inwoners, waarmee maar liefst 1 op de 6 mensen op de wereld Indiër is. Het voeden van een kleine anderhalf miljard monden is logischerwijs een grote uitdaging en op dat gebied kijkt het Zuid-Aziatische land met veel interesse naar Nederland. Onze ondernemers zijn wereldwijd toonaangevend op het gebied van duurzame en efficiënte land- en tuinbouw. Momenteel lopen er al samenwerkingsverbanden tussen Nederland en India zoals het ‘HortiRoad2India’ project en het bezoek biedt de perfecte gelegenheid om nieuwe projecten op het gebied van voedselvoorziening te verkennen.