Stikstofcrisis kost economie miljarden door gemiste investeringen

21-11-2019

Bedrijven laten Nederland links liggen vanwege de stikstofcrisis. Daardoor dreigt de Nederlandse economie zo’n 4 miljard euro aan investeringen mis te lopen. Nu al is zo’n 1,5 miljard euro in rook opgegaan.

 

Signalen van werkgevers

Dat zegt ondernemersorganisatie VNO-NCW tegen BNR op basis van signalen van werkgevers. Maar dat blijkt ook uit gesprekken die BNR heeft gevoerd met het Havenbedrijf Rotterdam, Groningen Seaports en het haven- en industriegebied Moerdijk. ‘Waarschijnlijk lopen we nog veel meer geld mis, we horen lang niet alles’, zegt Willem-Henk Streekstra van VNO-NCW.

 

Verduurzaming in gevaar

Het gaat om bestaande bedrijven die niet kunnen uitbreiden en daarom uitwijken naar gebieden buiten Nederland. Maar ook om nieuwe bedrijven die zich in Nederland willen vestigen, maar hun plannen uitstellen of annuleren. ‘Een groot deel van die investeringen draagt bij aan de verduurzaming van Nederland zoals de bouw van schonere fabrieken. Hoewel verduurzamen één van de doelen van het kabinet is, snijdt het zichzelf nu in de vingers’, aldus Streekstra.

 

Haven- en industriegebieden

Ook de haven- en industriegebieden waarmee BNR heeft gesproken, bevestigen dat het om een groot aantal duurzame investeringen gaat.