‘Subsidie nodig voor stimuleren innovatie in het mkb’

03-11-2020

Voor het stimuleren van procesinnovatie door mkb-bedrijven is een nieuwe regeling nodig. Daarnaast moet digitalisering in het mkb worden aangejaagd. Dat schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, die deze week de begroting van het ministerie van Economische Zaken behandelt.

 

Concurrerend blijven

Procesinnovatie blijft in veel mkb-sectoren al jaren achter, stellen de ondernemingsorganisaties. Door corona hebben bedrijven nu nauwelijks financiële buffers om te investeren, terwijl bedrijven, zeker in de maakindustrie, hun productiviteit moeten verhogen om concurrerend te blijven op de wereldmarkt. Het ministerie heeft eerder toegezegd om een brede stimuleringsregeling voor procesinnovatie op te zetten, maar daar nog geen uitvoering aangegeven. VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het ministerie op om dat nu wel te doen.

 

Niet naar buitenland

Zij wijzen er wel op dat voorkomen moet worden dat de productie die uit deze innovatie voortvloeit, in het buitenland wordt uitbesteed. ‘Producenten moeten geen ruim baan krijgen om dat te doen. Productie en toekomstige innovaties moeten in Nederland blijven.’

 

Hackatons

Om productiviteitsgroei aan te jagen is ook een snellere digitalisering een must, aldus de ondernemingsorganisaties. Zij roepen de Tweede Kamer op om in te zetten op een digitale variant van de InnovatiePrestatieContracten-regeling. De IPC is een subsidie voor samenwerkende mkb-bedrijven in dezelfde regio, keten of branche die een innovatieproject uitvoeren. Daarnaast zou er budget moeten komen voor MKB Hackatons. Tijdens zo’n sessie gaan teams van ondernemers en experts aan de slag met het ontwerpen van digitale oplossingen binnen sectoren. Voor 5 MKB Data Hackatons volgend jaar is 250.000 euro nodig.