'Terugtrekken VS uit Iran-akkoord vergroot de onzekerheid'

09-05-2018

'Het terugtrekken van de VS uit het akkoord met Iran creëert extra onzekerheid en maakt de relatie voor ondernemers met het land waarschijnlijk lastiger.' Dat zegt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, in een eerste reactie op het nieuws dat president Trump dinsdagavond bekendmaakte.  

 

Iran-akkoord

Sinds het Iran-akkoord en het opschorten van de sancties in 2015, is de belangstelling van Nederlandse bedrijven voor Iran flink toegenomen. Iran heeft immers een markt van 80 miljoen mensen, een hoogopgeleide bevolking en heeft op tal van terreinen een flinke achterstand in te halen. Dit schept kansen voor onder meer de Nederlandse tuinbouw, de olie- en gasindustrie en de watersector. Het bleef de afgelopen jaren echter ingewikkeld om zaken te doen met Iran. Zo  zijn financiële transacties met het land nog altijd ingewikkeld. Dit onder meer door nog bestaande Amerikaanse sancties en het Iraanse bankensysteem dat nog niet goed functioneert.

 

Belemmering handelsrelatie met Iran

Hans de Boer: 'Ondernemers en ondernemersorganisaties kunnen niet veel anders dan zich neerleggen bij de overwegingen en uitkomsten van internationale politiek. Zij zijn een gegeven. Ondertussen betekent dit besluit van Trump wel dat de handelsrelatie tussen Nederland en Iran sterk wordt belemmerd. Dat heeft economische consequenties voor burgers en bedrijven in beide landen en daarmee voor de economische basis onder een meer genormaliseerd internationaal verkeer tussen landen. Wij gaan nu bekijken wat de exacte gevolgen kunnen zijn voor onze leden en de handel met Iran.'