Toestaan alcohol en drugstest in chemie is goed begin

17-01-2020

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat staatssecretaris Tamara van Ark alcohol- en drugstesten gaat toestaan in de chemie. De ondernemingsorganisaties pleiten al lang voor deze mogelijkheid en wil die ook in andere sectoren. Tot nu toe mag testen maar heel beperkt wegens strenge privacyregels.

 

Belang van werknemers

Nu is wettelijk alleen geregeld dat piloten en machinisten op alcohol en drugs worden getest. Dat is staat in de spoor- en luchtvaartwetgeving. Van Ark (Sociale Zaken) vindt nu een wetswijziging noodzakelijk, omdat bedrijven in de praktijk niet altijd kunnen optreden als zij vermoeden dat medewerkers onder invloed zijn. ‘Een test is vooral in het belang van werknemers. Je wilt er niet aan denken dat iemand door een fout van een dronken collega niet thuiskomt’, stelt Van Ark.

 

Meer sectoren

Het is erg goed dat de staatssecretaris nu alcohol- en drugstesten gaat toestaan in de chemie en we zijn blij met deze doortastendheid, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op het voorstel. De organisaties hebben hier lang voor gelobbyd. Zij pleiten ervoor dat controles wettelijk ook mogelijk worden in meer sectoren waar serieuze risico’s zijn als mensen drugs of alcohol gebruiken onder of voor werktijd. Van Ark wil die mogelijkheid onderzoeken, maar zij ziet liever dat werkgever en werknemers onderling afspraken maken over specifieke situaties of gevallen waarin personeel getest mag worden.

 

Niet te ingewikkeld

VNO-NCW en MKB-Nederland hopen dat de wetswijziging snel geregeld kan worden. Zij dringen er op aan om de nieuwe regels administratief niet te ingewikkeld te maken voor bedrijven. Testen op drugs- en alcoholmisbruik zijn soms nodig voor een zo veilig mogelijke werkomgeving, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland en zij roepen bedrijven op dit in hun bedrijfsvoering in te passen.