‘Uitkijken met irritaties rond Brexit’

31-01-2019

‘Toenemende irritaties brengen een no-deal rond de Brexit gevaarlijk dichtbij. Dat moeten we koste wat kost voorkomen.’ Dat zei VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer woensdag tijdens een Brexit-bijeenkomst. Er moet alsnog een deal komen met de Britten, of de deadline van 29 maart moet worden uitgesteld, aldus De Boer.

 

Geen harde Brexit

De werkgeversvoorman merkt in Brussel dat ‘men daar wel klaar is met de Britten. Die zeggen alleen wat ze niet willen en niet wat ze wel willen, en laten niet zien dat ze zich goed voorbereiden op uittreding.’ Vanuit die irritatie gaan er stemmen op om het dan maar op een harde Brexit aan te laten komen, ‘maar zo achterlijk zijn we hopelijk niet.’

 

Druk opvoeren

Volgens De Boer moeten de EU-leiders proberen alsnog tot een deal te komen, waarbij hij beseft dat grote aanpassingen er niet meer in zitten. ‘We moeten de druk maximaal opvoeren en dan maar hopen dat ze aan de overkant eindelijk het heilige licht gaan zien.’ Ondertussen moeten ondernemers zich uit voorzorg voorbereiden op een no-deal. Zij kunnen onder meer een Brexit Impact Scan doen.