Uniek geschiedenisproject met oud-voorzitters VNO-NCW afgerond

07-02-2022

‘Een uniek inkijkje in de recente sociaaleconomische geschiedenis en van VNO-NCW als ondernemersorganisatie.’ Zo noemt Ingrid Thijssen voorzitter van VNO-NCW het oral history project dat vandaag werd afgerond door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

 

Oud-directieleden en voorzitters

De afgelopen jaren zijn voor het project oud-voorzitters en directieleden van VNO-NCW (en haar rechtsvoorgangers) uitgebreid geïnterviewd. Zo is gesproken met onder meer Kees van Lede (voorzitter van VNO van 1984-1991), Hans Blankert (voorzitter NCW en VNO-NCW van 1992-2003), Alexander Rinnooy Kan (voorzitter VNO en VNO-NCW tussen 1991-1996), Jacques Schraven (voorzitter VNO-NCW 1999-2005), Bernard Wientjes (voorzitter VNO-NCW 2005-2014) en Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW 2014-2021).

 

Persoonlijke verhalen

Het uiteindelijke product van het oral history project is vele uren aan uniek beeldmateriaal ten behoeve van historici en andere wetenschappers die sociaalwetenschappelijk onderzoek doen. In de gesprekken is uitgebreid stilgestaan bij hoe de verschillende topmensen in hun tijd de sociaal economische ontwikkeling hebben beleefd. Juist op dit terrein was nog relatief weinig onderzoek gedaan naar de laatste decennia. Met de opnames is dit nu vastgelegd voor toekomstig onderzoek. Het betreft een onafhankelijk onderzoek van het IISG en de interviews werden afgenomen door journalist Leonard Ornstein met wetenschappelijke begeleiding van Dr. Dennie Oude Nijhuis van de Universiteit Leiden.

 

Compilatie

Alle beelden zijn te vinden op de website van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en een compilatie van het materiaal is hier te vinden. Het materiaal werd vanavond gepresenteerd aan alle deelnemers in aanwezigheid van onder meer de Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip en vele betrokkene die voor het project zijn geïnterviewd.   

 

Geschiedenis VNO-NCW

De geschiedenis van de ondernemersorganisatie gaat terug naar de oprichting van de Vereeniging van Nederlandse Werkgevers (VNW) in 1899. VNO-NCW in zijn huidige vorm bestaat 25 jaar na de fusie van VNO en NCW.

Lees meer over