'Van een fiscaal hek om Nederland worden we allemaal slechter'

10-07-2020

'We moeten geen fiscaal hek om Nederland plaatsen voor grote internationaal opererende ondernemingen. Daar worden we allemaal slechter van: dit schaadt de welvaart van alle Nederlanders.' Dat zegt VNO-NCW in reactie op de vandaag gepresenteerde plannen van GroenLinks. Die partij diende vrijdag een wetsvoorstel in waardoor bedrijven die hun hoofdkantoor verhuizen naar een land zonder dividendbelasting een eindafrekening gepresenteerd krijgen.

 

Gedeeld belang

Net als GroenLinks ziet ook VNO-NCW het liefste dat grote ondernemingen in Nederland blijven. 'Ze zijn van groot belang voor onze welvaart, voor R&D, voor het mkb en bovenal voor de banen van 2,5 miljoen Nederlanders', aldus de ondernemingsorganisatie.

 

Andere kijk op de juiste aanpak

Qua aanpak verschilt VNO-NCW echter fundamenteel van inzicht met GroenLinks. 'Dit nieuwe voorstel van GroenLinks om bij vertrek van het hoofdkantoor uit Nederland alsnog een fiscale eindafrekening te presenteren, zet in de praktijk een torenhoog hek om Nederland. Dit zorgt er niet alleen voor dat niemand meer kan vertrekken, maar ook dat er geen enkel bedrijf meer Nederland binnenkomt.'

 

Drastisch

Volgens de ondernemingsorganisatie past een dergelijke drastische maatregel niet bij de open Nederlandse economie die juist sterk leunt op een goed klimaat voor internationaal opererende bedrijven. 'Dit voorstel zal vergaande gevolgen hebben voor alle huidige en toekomstige beursgenoteerde ondernemingen in Nederland. Dit is niet goed voor Nederland en onze brede welvaart,' aldus VNO-NCW.

 

Brief belastingheffing

Onlangs heeft VNO-NCW in een brief aan het kabinet uitgebreid gereageerd op het rapport van de Commissie Belastingheffing Multinationals onder voorzitterschap van Bernard ter Haar. Lees hier deze brief die de politiek een evenwichtig afwegingskader voor de fiscale behandeling van multinationals biedt. Een samenvatting is hier te vinden.