‘Zet Nederlandse bedrijven niet op achterstand in het buitenland’

27-05-2019

Door grote inperking van de liquidatieverliesrekening zouden Nederlandse bedrijven die over de grens ondernemen, op achterstand worden gezet. Dat stelt VNO-NCW in een brief aan de Tweede Kamer voorafgaand aan een hoorzitting woensdag over belastingheffing en de rol van internationaal opererende bedrijven.

 

Minder snel de grens over

De liquidatieverliesrekening maakt het mogelijk dat bedrijven buitenlandse projecten die niet goed gaan fiscaal kunnen verrekenen. ‘Vrijwel alle open economieën kennen dergelijke regelingen. Dit geeft je als ondernemer zekerheid. Zonder dergelijk beleid hollen we onze positie op buitenlandse markten uit en stappen ondernemers minder snel de grens over’, aldus VNO-NCW.  

 

Verstandig

Op fiscaal terrein volgt het kabinet volgens de ondernemingsorganisatie een verstandig tweesporenbeleid door enerzijds de aanpak van belastingontduiking en anderzijds het aantrekkelijk houden van Nederland voor economische activiteiten. ‘Dankzij het eerste spoor behoren lege brievenbusfirma’s straks tot het verleden. Het tweede spoor moet draaien om de bijdrage aan ons toekomstig welzijn en de werkgelegendheid, en moet daarin niet achterop raken. 'Als regelingen als deze toch aanpassing vragen, moet dit in een breder en integraal verband worden bekeken om de goede afwegingen te kunnen maken over wat voor economie we willen zijn. Het bouwstenentraject van de staatssecretaris van Financiën biedt daarvoor een goede gelegenheid', aldus VNO-NCW in hun position paper.  

 

Misvatting

In de brief wijst de ondernemingsorganisatie verder op de misvatting dat door een attractieve winstbelasting de belastingen worden uitgehold door grote ondernemingen. ‘De opbrengst van de vennootschapsbelasting als percentage van het bbp loopt op, en grote bedrijven betalen al decennia lang ongeveer 60 procent van de vennootschapsbelasting. Juist door attractief te blijven zorgen we alleen maar voor meer inkomsten in de schatkist.’