‘Zorg dat werken meer loont’

03-04-2018

Het kabinet moet zorgen dat mensen loonstijgingen sneller in hun portemonnee merken. Dat dan door andere beloningsvormen, het aannemen van mensen aantrekkelijker te maken, en aangekondigde belastingverlagingen naar voren te halen. Dat zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer in een column in de Telegraaf. 

 

Belastingdruk

De cao-lonen stijgen dit jaar naar verwachting met 2,2 procent en volgend jaar met 3,2 procent. Goed nieuws, zegt De Boer, maar werknemers merken daar in de praktijk te weinig van. Van 1 euro loonstijging gaat veelal namelijk meer dan de helft naar de overheid door de toenemende belastingdruk. Sinds 2009 betaalt de werkende Nederlander netto 2800 euro per jaar extra.

 

Mee-ademen met economie

De Boer wijst erop dat loonstijging ook afhankelijk is van de situatie in de sector of het bedrijf. Hij bepleit daarom gematigde contractlonen en meer ruimte voor de incidentele loonstijging als de situatie zich daarvoor leent. Zo kan de beloning beter ‘mee-ademen’ met de economie. Nu reageren lonen vaak vertraagd. Ze stegen bijvoorbeeld nog twee jaar door terwijl de crisis in volle gang was, aldus De Boer.