Onze aanpak

Hoe werken we?

Namens meer dan 300.000 ondernemingen in Nederland laat VNO-NCW zien hoe beleid dat in Den Haag, in Europa, regionaal of gemeentelijk wordt gemaakt, ondernemers raakt. We merken dat er vaak een enorm gat gaapt tussen de tekentafel waarop wetten en regels worden bedacht en de dagelijkse praktijk. Dat laten we zien en we dragen oplossingen aan. Want we willen graag dat beleid werkt, ook voor de ondernemer.
Ook merken we dat de politiek soms meer wil dan ze kan waarmaken. Wij laten zien wat grote plannen betekenen voor bedrijven. En hoe je kunt zorgen dat je ze voor elkaar krijgt zonder dat bedrijven in de problemen komen en daarmee werkgelegenheid en meer op het spel worden gezet.
We dragen uit wat het belang is van het bedrijfsleven voor de samenleving, zonder de belangen van anderen in onze samenleving uit het oog te verliezen.

VNO-NCW heeft als doel een goed ondernemingsklimaat te realiseren. Een ondernemingsklimaat waarmee we ook onze visie ‘Ondernemen voor brede welvaart’ voor elkaar krijgen. Daarbij zoeken we naar steun voor wat we willen (draagvlak) en we willen het liefst dat zoveel mogelijk andere partijen hetzelfde vinden (consensus).

Hoe komen we tot onze standpunten?

Om goede, gedegen analyses te maken hoe wetten en regels uitpakken in de praktijk, praten we veel met onze leden. Dat doen we in ruim zestig expertcommissies, ongeveer tien platforms en in zeven strategische beleidscommissies. Zo organiseren wij de invloed van onze leden op ons beleid, zijn we goed op de hoogte van wat er speelt bij bedrijven en zorgen we ervoor dat we weten welke oplossingen werken.
We weten zo ook dat er steun is voor wat we willen bereiken (draagvlak) en dat zoveel mogelijk van onze leden hetzelfde vinden (consensus).
Wie met ons in gesprek is

  • hoort de stem van 300.000 ondernemingen
  • die 90 procent van de private werkgelegenheid vertegenwoordigen.

Waar laten we onze stem horen?

Onze stem laten we horen in de landelijke en lokale politiek, het openbaar bestuur en bij andere maatschappelijke organisaties. VNO-NCW is een belangrijke speler in de Sociaal-Economische Raad (SER), het belangrijkste adviesorgaan op sociaal- en economisch gebied van de regering. En in de Stichting van de Arbeid, het gezamenlijk overlegorgaan van werkgeversorganisaties en vakbonden.

Daarnaast is VNO-NCW met vier zetels vertegenwoordigd in het Europees Economisch en Sociaal Comité (de Europese SER). Daarin hebben ook vakbonden en diverse andere belangengroepen zitting. Het EESC adviseert de Europese Commissie gevraagd en ongevraagd over alle relevante Europese dossiers.

Met wie werken we samen?

Vanuit de Malietoren in Den Haag werkt VNO-NCW samen met MKB-Nederland, de ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, vanuit één gezamenlijke werkorganisatie. Gezamenlijk werken we verder nauw samen met het Netwerk Zelfstandig Ondernemers, de belangenorganisatie voor zzp’ers.

Verder zijn vijf regionale werkgeversverenigingen en Jong Management aan VNO-NCW verbonden en steunen we de Dutch Sustainable Growth Coalition.

In Brussel werkt VNO-NCW intensief samen met de Europese federatie van ondernemingsorganisaties BusinessEurope en de veertig daarin verenigde ondernemersorganisaties uit de Europese landen. VNO-NCW heeft via zijn voorzitter zitting in het bestuur van BusinessEurope (de raad van presidenten). BusinessEurope kent daarnaast een reeks van gespecialiseerde beleidscommissies waaraan VNO-NCW deelneemt.