Project Loondoorbetaling bij Ziekte

24-04-2023

Onder het motto 'loondoorbetaling bij ziekte, daar word je beter van' lichten VNO-NCW en MKB-Nederland ondernemers voor over loondoorbetaling bij ziekte, over wat belangrijk is voor werkgevers en welke (verzekerings)mogelijkheden er zijn. Ondernemers kunnen zich op deze manier goed voorbereiden op de gevolgen van langdurig ziekteverzuim van een werknemer.

 

Platform voor werkgevers

De website www.loondoorbetalingbijziekte.nl is ontwikkeld om werkgevers te informeren over loondoorbetaling bij ziekte en de verschillende verzekeringsmogelijkheden. Hierop staan onder andere een kennisbank met informatieve artikelen en ervaringsverhalen van ondernemers.

 

Scan: 'Hoeveel risico loop jij?'

Ook staat er een scan online. Met deze scan krijgen ondernemers een overzicht van de kosten bij verzuim en de verschillende verzekeringsopties. Hiervoor vullen ze onder andere het bruto maandsalaris van werknemers, het aantal weken ziekteverzuim en eventuele verzuimbegeleiding in. Het resultaat is een duidelijke weergave van de totale kosten bij mogelijk verzuim.

 

Direct naar de scan

 

Toolkit voor brancheorganisaties

Daarnaast staat er op de website een toolkit met daarin communicatiematerialen waar brancheorganisaties en regionale ondernemersverenigingen kosteloos gebruik van kunnen maken om hun eigen achterban voor te lichten. De toolkit bevat video's, digitale nieuwsbrief, banners, socialmediaberichten, powerpointpresentatie, flyer, infographic.

 

Direct naar de toolkit

 

Aanmelden voor de campagne

Wilt u gebruikmaken van deze toolkit? Stuur dan een e-mail met uw verzoek naar Mohamed Nabih (nabih@vnoncw-mkb.nl), projectleider bij MKB-Nederland. Wij houden graag zicht op welke organisaties gebruikmaken van de toolkit.

 

Achtergrondinformatie loondoorbetaling bij ziekte

Een werknemer die langdurig ziek is brengt een hoop regelwerk met zich mee én kan een behoorlijke kostenpost zijn. Voor grote werkgevers zijn de kosten voor een zieke werknemer vaak goed te dragen, maar kleinere werkgevers kunnen hierdoor in de financiële problemen komen.

Gelukkig kan een werkgever zich met een inkomensverzekering beschermen tegen de financiële risico’s bij langdurig ziekteverzuim. Een ziekteverzuimverzekering is de meest voorkomende vorm van een inkomensverzekering.

 

MKB Verzuim-ontzorgverzekering

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben samen met het Verbond van Verzekeraars en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nieuwe afspraken gemaakt om werkgevers te ontzorgen. Een onderdeel van deze afspraken is de MKB verzuim-ontzorgverzekering.

 

Voor wie is de verzekering bedoeld?

De MKB verzuim-ontzorgverzekering is speciaal bedoeld voor kleinere en middelgrote werkgevers. Vaak hebben ondernemers niet de tijd of de kennis om aan alle wettelijke verplichtingen rondom ziekteverzuim en re-integratie te voldoen. Bovendien kunnen de kosten van een langdurig zieke werknemer behoorlijk oplopen. Deze verzekering helpt ondernemers om deze consequenties te dragen.

 

Ontzorgen

De MKB verzuim-ontzorgverzekering biedt meer inhoudelijke ondersteuning dan reguliere verzekeringsproducten. De verzekeraar stelt hiervoor een casemanager aan, die de regie voert over het (1e en 2e spoor) re-integratieproces. Bovendien hoeven ondernemers zich geen zorgen meer te maken over de loonsancties die het UWV zou kunnen opleggen, omdat de verzekeraar deze overneemt.

 

De keuze is aan de ondernemer

Verschillende verzekeraars bieden de MKB verzuim-ontzorgverzekering aan, naast de bestaande verzuimverzekeringen. Overstappen is mogelijk, maar het hoeft niet. Werkgevers blijven wettelijk verantwoordelijk voor de re-integratie van zieke medewerkers, dus het is belangrijk dat ondernemers zich voorbereiden op langdurige zieke werknemers op een manier die bij hun situatie past.