Omgevingswet

This is my image

Wat is
Omgevingswet

Er zijn verschillende wetten die regelen hoe we onze omgeving inrichten en beschermen. Deze wetten passen soms niet goed bij elkaar. Gelukkig komt er binnenkort een nieuwe wet, de Omgevingswet, waarmee de regels eenvoudiger worden. Op 1 januari 2024 zal de Omgevingswet gaan gelden.  

Onze
standpunten

Nationale Omgevingsvisie (NOVI)

Het doel van deze wet is dat we onze leefomgeving tegelijk kunnen gebruiken en beschermen. Daarbij is een plan voor de lange termijn nodig: dat noemen we een nationale omgevingsvisie (novi). Gemeenten, burgers en bedrijven werken samen aan zo’n plan. Er komt ook een digitaal loket (het Digitaal Stelsel Omgevingswet, DSO) waar informatie te vinden is over wat wel en niet mag in een bepaald gebied. Bij dit loket kunnen burgers en bedrijven ook vergunningen aanvragen.

Wat vervangt de omgevingswet

Werkgevers vinden het belangrijk dat er een nieuwe wet komt om alle onderwerpen te regelen die met de leefomgeving te maken hebben. Ondernemers vonden het namelijk vervelend dat ze steeds voor elke activiteit een aparte vergunning nodig hadden. Voor bouwen een vergunning; voor milieu een andere; en als je bijvoorbeeld water loost, dan moet je weer een andere vergunning aanvragen. Dit kwam doordat er verschillende wetten waren met aparte regels. Dit veranderde in 2010 toen de Crisis- en herstelwet werd ingevoerd. Met deze wet zorgde de overheid dat bouwprojecten sneller konden worden uitgevoerd. Het was de bedoeling dat bouwbedrijven tijdens de financiële crisis van die jaren toch genoeg werk hielden. In datzelfde jaar kwam er nog een nieuwe wet: de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Deze wet zorgde ervoor dat er nog maar één vergunning nodig was voor het bouwen van een fabriek, het aanleggen van een weg of het bouwen van een woonwijk. Maar dit was nog steeds gebaseerd op 26 wetten en ongeveer 150 uitvoeringsregels.

Aan de slag met de omgevingswet

Nu worden al die wetten en regels eindelijk vervangen door één nieuwe wet: de Omgevingswet. De praktische regels voor de uitvoering komen te staan in vier Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s) en een Omgevingsregeling. De nieuwe wet gaat ons helpen om te gaan met grote onderwerpen als de overstap naar duurzame energie (energietransitie), de aanpassing aan klimaatveranderingen (klimaatadaptatie) en de woningbouw. Dat komt doordat de Omgevingswet naar allemaal verschillende dingen kijkt en niet alleen naar één onderdeel. Als iemand straks een vergunning aanvraagt voor woningen of voor een bedrijf, dan is het met deze wet straks duidelijk en voorspelbaar.

Handige links