1,1 miljoen euro voor Financieringstafels MKB en startups

04-03-2019

Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) stelt 1,1 miljoen euro beschikbaar uit het MKB-actieplan om de zogenoemde regionale Financieringstafels op te zetten. Het aanbod van financiering aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en startups wordt namelijk steeds diverser. Naast banken zijn er alternatieven als leasing en factoring, crowdfunding, business angels en kredietunies. Dit geeft ondernemers meer mogelijkheden, maar maakt de toegang tot investeringskapitaal niet altijd makkelijk.

 

Samenwerkingen

De Financieringstafels faciliteren samenwerkingen tussen partijen in regionale financieringsnetwerken. Aan deze netwerken nemen onder andere regionale ontwikkelingsmaatschappijen, accountants en alternatieve financiers deel. De netwerken moeten helpen om zo veel mogelijk kapitaal en alternatieve financiering beschikbaar te maken.

 

"Een belangrijke uitdaging van het kabinet is het extra ondersteunen van vooral mkb-ondernemers bij het aantrekken van financiering zoals risicokapitaal", aldus Keijzer. "Juist in de regionaal verband kunnen we daarmee een grote slag slaan door bijvoorbeeld samenwerking te stimuleren en zo de drempel voor ondernemers te verlagen. De regionale Financieringstafels brengen de vraag van mkb-ondernemers en het aanbod van financiering bij elkaar."

 

Vraag en aanbod

Er zijn al enkele Financieringstafels, waarvan Brainport in de regio Eindhoven de bekendste is. Elke maand brengen drie banken onder leiding van een voorzitter een casus in en houdt een ondernemer een pitch. Deze kredietaanvragen worden aan deze tafel besproken. Het gaat om (bijna) levensvatbare plannen, die niet bij de juiste financier zijn ingediend of niet door één financier zelfstandig kunnen worden gefinancierd. Er zijn via deze tafel inmiddels meer dan honderd ondernemers geholpen aan kapitaal, netwerk of kennis.

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland
Met deze tafels wordt de samenwerking tussen aanbieders van financiering om plannen van ondernemers te financieren echt concreet. Samenwerking tussen financiers (of gestapeld financieren) is steeds meer nodig, omdat financieringsaanvragen niet altijd door één financier kunnen worden ingevuld. Met dit initiatief biedt de staatssecretaris een oplossing. Ondernemers profiteren daarvan, omdat hun plannen zo uitgevoerd kunnen worden.