Aanloop naar Europese verkiezingen gestart

10-09-2018

Deze week zijn er verschillende stappen gezet in aanloop naar de Europese verkiezingen. Zo is de eerste mogelijke Spitzenkandidat van de Europese Volkspartij (EVP) naar voren gestapt. Een Spitzenkandidat is een kandidaat die namens een Europese politieke partij genoeg steun zoekt om voorzitter te worden van de Europese Commissie.

 

De kandidaat van de grootste partij wordt vervolgens voorgedragen aan de Europese Raad. De Europese Raad heeft de vrije keuze, maar moet rekening houden met de uitslag van de Europese verkiezingen. Het Europees Parlement heeft daarna alsnog de mogelijkheid om te stemmen over de aanstelling.

 

Kandidatuur

Vorige week heeft de Duitse christendemocraat Manfred Weber zijn kandidatuur voor de EVP formeel bekendgemaakt. Weber is op dit moment voorzitter van de EVP in het Europees Parlement. Hoewel Weber de zegen heeft van de Duitse bondskanselier Merkel, is het nog niet zeker dat hij ook Spitzenkandidat van de EVP zal zijn. Kandidaten van zijn partij kunnen zich nog tot 17 oktober melden. Andere mogelijke kandidaten zijn de voormalig Finse premier Alexander Stubb, en Michel Barnier, de hoofonderhandelaar voor Brexit namens de Europese Commissie.

 

Daarnaast is het de vraag hoe de partij van de Franse president Macron de Europese verkiezingen zal beïnvloeden. Macron wil zich niet binden aan een bestaande politieke partij en heeft nog geen poging gedaan om een nieuwe partij op te richten. Als dit zo blijft kan hij niet meedingen op het gebied van de Spitzenkandidaten.

 

Parlementsverkiezingen

De Europese Parlementsverkiezingen vinden plaats van 23 tot en met 26 mei. In Nederland worden de verkiezingen gehouden op 23 mei. In de maanden na de verkiezing moeten de nationale regeringsleiders en het Parlement het eens worden over de benoeming van de volgende voorzitter van de Commissie. Het is vervolgens aan de voorzitter om de leden van de Commissie te nomineren.