Adviseurs waterschapsverkiezingen gezocht

28-04-2022

Voor de waterschapsverkiezingen van maart 2023 zijn VNO-NCW en MKB-Nederland op zoek naar adviseurs die willen helpen bij de selectieprocedure van nieuwe bestuurders.

 

De Kamer van Koophandel selecteert de kandidaat-bestuurders op een geborgde zetel namens het bedrijfsleven. VNO-NCW en MKB-Nederland op hun beurt helpen de KvK bij werving en selectie. Daarvoor vragen wij ú weer om assistentie: helpt u als adviseur mee om - ook in uw belang - goede bestuurders voor de waterschappen te selecteren? Meld u dan bij Jan Bessembinders.

Nederland telt 21 waterschappen. Per waterschap bekleedt een aantal bestuurders namens het bedrijfsleven een zogenoemde geborgde zetel, benoemde vertegenwoordigers vanuit de landbouw, het bedrijfsleven en beheerders van natuurterreinen. Hoewel de Tweede Kamer zich momenteel buigt over een wetsvoorstel om de geborgde zetels af te schaffen, is nog niet duidelijk of dat wetsvoorstel het gaat halen. Daarom gaan we door met de voorbereidingen van de waterschapsverkiezingen. Dat betekent dat wij op zoek zijn naar 21 adviseurs (één per waterschap) om de bestuurders van de toekomst te selecteren.

 

Als adviseur voert u in een selectieteam gesprekken met de kandidaat-bestuurders en brengt u advies uit aan de Kamer van Koophandel. De selectiecommissie van een waterschap kost ongeveer 1 tot 1,5 dag: een dagdeel voorbereiding en 1 à 2 dagdelen voor de gesprekken met kandidaat-bestuurders. De gesprekken vinden eind augustus tot medio september plaatst. Let op: er staat géén vergoeding tegenover dit werk.

 

Meer informatie over de waterschappen en hoe deze worden bestuurd is te vinden op de website van de Unie van Waterschappen.