Banken financieren bedrijven in coronatijd tot elf miljard euro

15-05-2020

Banken in Nederland hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis bijna 143.000 ondernemers en 28.000 consumenten financieel meer lucht gegeven met uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte. Hiermee is in totaal inmiddels elf miljard euro gemoeid. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft vandaag een nieuw overzicht gepubliceerd.

 

Uitstel van betaling en BMKB-C

In aantallen bedrijven gaat het vooral om uitstel van betaling: 129 duizend bedrijven, goed voor 2,8 miljard euro. 'Slechts' 14 duizend bedrijven hebben een beroep gedaan op financiering, maar wel voor een totale waarde van 8,6 miljard euro. Daarvan zijn er 3050 verstrekt met een overheidsgarantie, voornamelijk de BMKB-C (Borgstellingsregeling MKB Corona).

 

Aantal aanvragen vlakt af

NVB-voorzitter Chris Buijink ziet de laatste tijd het aantal aanvragen afvlakken nu bedrijven dankzij overheidsmaatregelen, uitstel van belastingen en uitstel van aflossingen meer lucht hebben. Maar verwacht dat later in de crisis dit toch wel weer zou kunnen toenemen. De GO-C-regeling, de garantieregeling voor grote ondernemingen, is pas twee weken operationeel. En de BMKB-C is op een aantal onderdelen aangepast; zo is de looptijd verlengd naar vier jaar.

 

Kleine kredieten corona

Ook de onlangs door het ministerie van Economische Zaken aangekondigde nieuwe financieringsregeling Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC) (voor kredieten van 10 duizend tot 50 duizend euro) zal het aantal aanvragen op korte termijn doen oplopen, zo is de inschatting van de NVB. Zodra er groen licht is van de Europese Commissie kan deze regeling inwerking treden.

 

Consumenten

Banken hebben tot nu toe 18 duizend consumenten een betaalpauze van (meestal) één tot drie maanden verleend voor de aflossing van hun hypotheek, en ruim 10 duizend op een consumptieve lening. Hiermee is 72 miljoen euro gemoeid.

 

Betalingsverkeer

De NVB heeft tot slot ook gekeken naar het betalingsverkeer. Het aantal pinpas- maar vooral IDEALtransacties loopt de laatste weken weer enigszins op. Aan het begin van de coronacrisis daalde dat met 20 procent. De stijging is waarschijnlijk het gevolg van meer online aankopen.

 

Corona monitor mei 2020 NVB