Combinatie werken en leren in zorg en techniek fors in de lift

31-01-2019

De grote vraag naar vakmensen zorgt ervoor dat steeds meer studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) kiezen voor een opleiding via een leerbaan (beroepsbegeleidende leerweg, bbl). Uit cijfers van uitvoeringsorganisatie DUO blijkt dat het aantal bbl-studenten dit schooljaar is toegenomen tot ruim 120.000. Dat is bijna 14 procent meer dan in het schooljaar ervoor. Vooral leerbanen in zorg en welzijn en techniek zijn populair.

 

Goede combinatie

De combinatie van werken en leren heeft voor beide partijen voordelen, zegt directievoorzitter van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) Hannie Vlug. "De student werkt vaak vier dagen in de week bij een leerbedrijf en gaat één dag in de week naar school. Hij of zij kan zo, verzekerd van een inkomen, een mbo-diploma halen. Voor werkgevers is een bbl-student met de juiste begeleiding al snel een waardevolle kracht. Het overgrote deel van de bbl-studenten blijft na diplomering zelfs bij het leerbedrijf in dienst."

 

Zorg en techniek

In de sector Zorg, welzijn en sport zit de grootste toename bij de mbo-opleidingen tot verzorgende (verzorgende-IG) en verpleegkundige. In de sector Techniek en gebouwde omgeving zijn en blijven vooral de opleidingen tot monteur elektrotechnische installaties (eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit) en timmerman populair.