De Nederlandsche Bank waarschuwt voor phishing mail na DDoS-aanvallen

01-02-2018

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt tegen e-mails die van een bank lijken te komen, de zogenoemde phishing mail. Daarin wordt de ontvanger gevraagd om gegevens in te voeren, zoals pincodes en bankrekeningnummers. Na een incident als de recente DDoS-aanvallen op de banken en andere instanties spelen criminelen daar vaak op in met een variatie aan dit soort hengelberichtjes.

 

Niet van de bank

Banken vragen nooit via de e-mail of via de telefoon om dit soort gegevens. Als er toch om wordt gevraagd, dan is de e-mail of het telefoongesprek per definitie van fraudeurs, die met de gevraagde gegevens misbruik willen maken van de bankrekening. Geef dan ook geen gegevens door, open nooit de link en gooi de e-mail weg.

 

Toename na DDoS-aanvallen

Bij een DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met dataverkeer, zodat de server overbelast raakt en de website tijdelijk moeilijk bereikbaar wordt. Dergelijke aanvallen hebben alleen invloed op de bereikbaarheid van een website en betekenen niet dat de aanvallers de bancaire systemen ook daadwerkelijk binnenvallen. Klantgegevens zijn in de afgelopen dagen dan ook niet in gevaar geweest door de aanvallen. DNB waarschuwt nu alleen omdat het aantal phishing mails mogelijk toeneemt. Dat is namelijk niet ongebruikelijk: criminelen proberen na zulke digitale aanvallen gebruik te maken van de ophef om rekeninghouders makkelijker de gevoelige gegevens te ontfutselen.

 

Verdedigingsmaatregelen

De recente DDoS-aanvallen op de banken zijn geavanceerd. Banken zetten zich actief in om met verdedigingsmaatregelen ervoor te zorgen dat de dienstverlening via websites en internetbankieren beschikbaar is. Ze hebben de laatste dagen continu overleg gevoerd en samengewerkt met de autoriteiten, waaronder DNB.

Zie hier voor meer informatie over veilig bankieren of kijk op de website van de eigen bank.

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland
Wij adviseren deze waarschuwing ook aan leden en aan financiële administraties door te geven.

Lees meer over