Fraudehelpdesk geeft advies om (identiteits)fraude te voorkomen

15-01-2018

Ondernemers hebben in 2017 meer schade dan ooit gemeld bij de Fraudehelpdesk als gevolg van misbruik van hun zakelijke identiteit. Bedrijven kregen onder andere te maken met vervalste facturen. Criminelen bouwden valse websites op naam van gevestigde bedrijven, om die vervolgens te gebruiken om grote orders binnen te slepen, zonder daarna de goederen te leveren.

  

Adviezen

Daarnaast geeft de Fraudehelpdesk enkele adviezen die veel schade kunnen voorkomen. Hier de adviezen op een rijtje.

 

Wel doen

- Heeft een zakelijke relatie een nieuw rekeningnummer? Vertrouw niet op hun e-mail hierover, maar bel hen om dit na te gaan. Gebruik uiteraard het nummer uit uw eigen bestand, niet dat uit de mogelijke nep-e-mail.

- Wees terughoudend met het verstrekken van informatie als het verzoek van een onbekende partij komt.

- Wees extra voorzichtig bij een verzoek in een e-mail om een offerte uit te brengen, zonder dat er voorafgaand telefonisch contact is geweest.

- Stel een Google Alert in om automatisch te zoeken op de naam van uw bedrijf. U krijgt dan een melding zodra de naam van uw bedrijf op internet genoemd wordt. Zo kunt u sneller valse websites of ander misbruik van uw naam ontdekken.

- Meld u aan voor de domeinnaambewakingsservice van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland of een vergelijkbare dienst.

 

Niet doen

- Maak geen geld over naar een onbekend rekeningnummer op basis van alleen een e-mail.

- Deel niet zomaar gegevens over uzelf en uw bedrijf met vreemden.

- Geef niet onnodig veel over uzelf prijs aan onbekende partijen in de hoop klanten binnen te halen.

- Vertrouw er niet op dat uw bedrijf niet interessant zou zijn voor oplichters.

- Vertrouw er niet op dat u automatisch een seintje krijgt als iemand een domeinnaam registreert die lijkt op die van u.