Jubileumsymposium Qredits

07-02-2019

De organisatie voor microfinanciering Qredits heeft met een jubileumsymposium zijn tienjarig bestaan gevierd. Koningin Máxima, lid van het Nederlands Comité voor Financiering en Ondernemerschap, hield bij die gelegenheid een korte toespraak.

 

Kredietverlening

Qredits heeft als landelijke non-profit kredietorganisatie in de afgelopen tien jaar aan 15.000 startende en bestaande ondernemers een zakelijke lening verstrekt. Het gaat in totaal om 300 miljoen euro. Naast kredietverlening ondersteunt de organisatie ondernemers een bedrijf opzetten of willen laten doogroeien. Dit gebeurt met hulp van ondernemerscoaches: vrijwilligers die zelf een ondernemersachtergrond hebben.

 

Groeipotentieel versterken

Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap is enkele jaren geleden ingesteld door het ministerie van Economische Zaken om ondernemerschap in Nederland te stimuleren. Het Comité richt zich op versterking van het groeipotentieel van het midden- en kleinbedrijf. Qredits is tien jaar geleden opgericht op advies van het Comité (destijds de Raad voor Microfinanciering) om ondernemers te ondersteunen die via reguliere banken geen leningen konden aanvragen.

 

Coaching

De coachingstrajecten zijn een belangrijke factor voor het slagen van de ondernemers. Uit onderzoek van Qredits blijkt dat 90 procent van deze bedrijven na drie jaar nog bestaat. Ondernemers kunnen ook voor advies, trainingen en e-learningmodules terecht bij de Qredits Academy. Sinds enkele jaren is de organisatie ook actief op scholen in het middelbaar beroepsonderwijs met het onderwijsprogramma 'EigenBaas'. Zo'n vijfduizend studenten hebben dit programma inmiddels gevolgd.
Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland
Wij zijn betrokken geweest bij de eerste stappen van Qredits en hebben de organisatie ook gedurende het bestaan ondersteund door haar bekend te maken bij ondernemers en met oproepen voor coaches bij onze leden.