Meld cybercrime aan virtuele agent Wout

28-10-2019

Bedrijven en burgers kunnen vormen van cybercrime, zoals geblokkeerde bestanden of fraude, op een gemakkelijke manier doorgeven aan de politie door te chatten met virtuele agent Wout. Het gaat om een proef, die loopt tot en met november. Een eerdere proef met meldingen over vuurwerkoverlast in Hengelo verliep positief. De politie verwacht dat virtuele agent Wout de drempel om te melden kan helpen verlagen. Ook kan Wout de melder adviezen geven.

 

De politie merkt de laatste jaren dat mensen graag op een andere manier in contact willen komen met de politie dan alleen via telefonie of op een politiebureau. Voor relatief eenvoudige zaken willen zij gemakkelijk en snel een melding doorgeven. Zeker bij incidenten op het gebied van cybercrime blijkt dat mensen schroom ervaren om hier melding van te doen. Juist bij dit soort zaken zijn meldingen echter van belang, om zo een goed beeld te krijgen van de problematiek.

 

'Agent' in opleiding

Virtuele agent Wout is een zogeheten chatbot die werkt op kunstmatige intelligentie. Hoe meer meldingen Wout te verwerken krijgt, hoe beter hij zich ontwikkelt. Deze virtuele agent leert razendsnel en de verwachting is dat hij in de toekomst steeds ingewikkelder meldingen aankan en op een 'menselijke' manier kan reageren. Tijdens deze nieuwe proefperiode is het vooral van belang dat er zo veel mogelijk meldingen binnenkomen via Wout.

 

Klaar voor de toekomst

Mocht de proef met Wout succesvol verlopen, dan zal dit communicatiekanaal gaan werken naast de andere kanalen die er al zijn om met de politie in contact te komen. In bepaalde gevallen blijft altijd behoefte bestaan aan persoonlijk contact, maar dat blijft uiteraard altijd mogelijk.

 

Wout is gedurende de proefperiode bereikbaar via www.politie.nl/wout.