Nieuwe Gids voor bedrijfsfinanciering wijst ondernemers naar geld

04-11-2019

De 'KVK Gids voor bedrijfsfinanciering' van de Kamer van Koophandel (KvK) helpt ondernemers om geld te vinden. Er is namelijk veel te kiezen op een markt die in beweging is. Welke financieringsvorm past het beste bij de situatie van de ondernemer? Waar let een financier op? De gids is een online uitgave die in enkele stappen duidelijk maakt wat een ondernemer kan doen om de kans op financiering te vergroten.

 

De gids is tot stand gekomen met medewerking van het ministerie van Economische Zaken (EZK) en de Stichting MKB Financiering. Volgens voorzitter Ronald Kleverlaan van de Stichting MKB Financiering is de financieringsmarkt sterk in ontwikkeling. "Meer dan ooit gaat de stelling op: voor elk goed plan is een passende financiering beschikbaar", aldus Kleverlaan.

 

Kleinere bedrijven

Uit de Financieringsmonitor die EZK in januari publiceerde, blijkt dat bijna 24 procent van het midden- en kleinbedrijf (mkb) behoefte heeft aan externe financiering. Toch doet slechts 12,8 procent een aanvraag. Vaak gaan de kleinere bedrijven niet over tot een aanvraag, omdat zij onafhankelijk willen blijven van de financier. Vrijheid is een groot goed, maar met financiering kan een onderneming ook sterker worden. Financiering wordt vooral gebruikt om te investeren in uitbreiding, werkkapitaal en voorraden.

 

Goede plannen

Banken zijn nog steeds de grote financiers van het mkb. Daarnaast zijn alternatieve vormen van financiering in opkomst, zoals crowdfunding, business angels, leasing en factoring. Op dit speelveld opereert ook de overheid met haar financieringsinstrumenten en met haar interventies om ondernemers te helpen het ondanks goede plannen niet lukt financiering vinden.

 

Lees hier de KVK Gids voor bedrijfsfinanciering. Deze gids is een verdiepende uitgave naast het KVK Geldboek en de KVK Gids voor bedrijfsverkoop.