Reiziger beter beschermd per 1 juli, ondernemer geholpen met tool

12-07-2018

Per 1 juli treden nieuwe regels in werking voor aanbieders van reizen. Dan zijn ook reizigers die zelf hun reis bij verschillende aanbieders samenstellen en in sommige gevallen ook de zakelijke reiziger ook beschermd tegen het faillissement van een aanbieder.

 

Steeds vaker willen reizigers hun eigen reis samenstellen. Dat bracht echter het risico met zich mee dat zij geen rechten hadden op verschillende garanties en bescherming. Europese wet- en regelgeving hierover dateerde uit 1990, bescherming gold alleen voor pakketreizen (een reis die minimaal 24 uur duurt of minimaal 1 overnachting bevat en bestaat uit minimaal 2 reisdiensten, bijvoorbeeld een vliegticket en een hotel).

 

Voor reisaanbieders betekenen de nieuwe regels dat zij in meer gevallen dan tot nu toe garanties moeten bieden. Niet alleen aan consumenten, maar in sommige gevallen ook aan zakelijke reizigers. Bovendien geldt de garantiestelling nu ook voor reizen die reizigers zelf samenstellen. Reisaanbieders moeten reizigers die zelf een reis samenstellen informeren over de garantiestelling die zij hebben geregeld. Zij kunnen zelf kiezen hoe zij die garantiestelling regelen; dit kan bijvoorbeeld collectief via een reisgarantiefonds.

 

Gastvrij Nederland (GN) heeft zich grote zorgen gemaakt over de effecten van de richtlijn op de toeristische diensten die worden aangeboden door ondernemers in de horeca, watersport, recreatie en evenementensector in Nederland. GN heeft bij het kabinet aangedrongen op een eenduidig en mkb-vriendelijk hulpmiddel voor ondernemers zodat zij vooraf weten of zij onder de richtlijn vallen of niet. De sector is blij dat het kabinet gehoor heeft gegeven aan deze oproep. Samen met de branches is een tool ontwikkeld waarmee aanbieders kunnen zien wat ze aanbieden en aan welke regels ze moeten voldoen.

 

Meer informatie over de regels op de website van de Autoriteit Consument en Markt.