Ruimtevaart krijgt 26 miljoen euro extra ondersteuning

06-09-2018

De Rijksoverheid, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Noordwijk geven gezamenlijk een extra impuls aan de Nederlandse ruimtevaartsector. De bijdrage van 26 miljoen euro gaat naar de Space Campus Noordwijk, waar bedrijven en onderzoekers werken aan open innovaties voor en vanuit de ruimtevaart. Een deel gaat ook naar de modernisering van het nabij gelegen onderzoekscentrum ESTEC, het technologische hoofdkwartier van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

 

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van de provincie Zuid-Holland en burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Noordwijk ondertekenden 6 september de Regio Deal ’ESTEC en Space Campus Noordwijk’ om de ruimtevaartactiviteiten in Nederland verder te versterken. Het Rijk stelt 15 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van een internationale ontmoetingsplek bij ESTEC. De provincie en de gemeente investeren respectievelijk acht en drie miljoen euro om nieuwe initiatieven tot stand te brengen voor de verdere ontwikkeling van de Space Campus.

 

Investeringen in ruimtevaart 

De bijdrage via deze Regio Deal komt bovenop de jaarlijkse reguliere ondersteuning van het kabinet voor ruimtevaart en volgt uit afspraken tussen het kabinet en regionale partners over zes in het Regeerakkoord genoemde opgaven die worden gefinancierd vanuit de zogenoemde Regio Envelop. Voor ruimtevaart is in totaal veertig miljoen vanuit het Rijk extra beschikbaar waarvan nu 15 miljoen euro is toegekend. Het tweede deel (25 miljoen euro) volgt in 2019.

 

De Nederlandse samenleving verdient een veelvoud van de investeringen in ruimtevaart terug via telecommunicatiediensten, navigatie, precisielandbouw, weersverwachtingen en via de aanwezigheid van het onderzoekscentrum ESTEC in Noordwijk.