Timmermans wordt verantwoordelijk voor European Green Deal

16-09-2019

Er komen meer vicepresidenten in de Europese Commissie en drie zogenaamde executive vice presidents krijgen een belangrijke coördinerende rol. Zo ook Frans Timmermans, die de verantwoordelijkheid krijgt over de European Green Deal. De twee andere executive vicepresidenten zijn Margrethe Verstager en Valdis Dombrovskis. Dat blijkt nu voorzitter van de Europese Commisie Von der Leyen haar team bekend heeft gemaakt. De Europese Commissie zal volgens haar een geopolitieke commissie worden en een andere structuur kennen dan die van haar voorganger.

 

Grotere emissiereductie

Von der Leyen wil graag dat de portefeuille van Timmermans, European Green Deal & Climate Action, kenmerkend wordt voor haar termijn. Om dat te faciliteren krijgt Timmermans directe toegang tot het directoraat-generaal CLIMA (klimaat). Von der Leyen verzoekt Timmermans het bestaande emissiereductiedoel van 40 procent op te schroeven naar ten minste 50 procent in 2030. Daarmee zet ze nog ambitieuzer in op een klimaatneutraal Europa in 2050.

 

Verder zal Timmermans werk moeten maken van een carbon border tax, waarmee de import van goederen uit derde landen naar klimaatimpact belast zal worden. Ook schrijft Von der Leyen voor om aan een plan over circulaire economie te werken. Tot slot zal Timmermans ook de implementatie van het nieuwe just transition fund overzien. Dit fonds is bedoeld om economieën die sterker afhankelijker zijn van fossiele brandstoffen te compenseren.

 

Lees hier de samenstelling van de Europese Commissie.

Lees hier de mission-letter van Timmermans.

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland
De mission letter voor Timmermans geeft een idee van wat we kunnen verwachten. Wij staan achter de ambitie om te streven naar klimaatneutraliteit om zo de Parijsdoelen te halen. Deze ambitie moet gekoppeld worden aan competitiviteit en voorzieningszekerheid.