Tot september geen btw op mondkapjes

13-05-2020

Vanaf 25 mei tot in ieder geval 1 september hoeft er geen btw op mondkapjes meer te worden betaald. Dit geldt voor alle typen mondkapjes (zowel medisch als niet-medisch) en voor alle verkopen. Mondkapjes vallen nu nog onder het normale btw-tarief van 21 procent.

 

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën schrijft dit woensdag aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van de verplchting om vanaf 1 juni een niet-medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. 

 

Nultarief 

Door het nultarief toe te passen in plaats van een vrijstelling, behouden verkopers het recht op aftrek van voorbelasting: de btw die ondernemers bij aanschaf betalen, kunnen zij nog wel verrekenen in de btw-aangifte.

 

Vrijstelling douanerechten

Persoonlijke beschermingsmiddelen voor de zorg kunnen daarnaast sinds half maart onder voorwaarden al met een vrijstelling van douanerechten worden ingevoerd. Overheidsinstellingen, liefdadigheids- of filantropische instellingen, hulporganisaties, ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgverleners in het BIG-register kunnen van de vrijstelling gebruik maken als zij een vergunning daarvoor hebben gekregen van de Douane. Ook als het gaat om een private organisatie of een inkoopconsortium dat namens de genoemde instellingen invoert.

 

Het beleidsbesluit waarin de praktische zaken staan rondom het verlagen van het btw-tarief naar 0 procent zal binnenkort naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

 

Meer informatie over het dragen van een niet-medisch mondkapje is hier te vinden.