Visie en vorm van Commissie Von der Leyen krijgen vorm

09-09-2019

Ursula von der Leyen, die onlangs werd verkozen tot presidente van de Europese Commissie, heeft haar richtlijnen in het Europees Parlement gepresenteerd. Het stuk geeft een beeld van wat er vanaf 1 november verwacht kan worden van Europese Commissie. Op 10 september wordt ook de rolverdeling voor de 27 commissarissen van de nieuwe Commissie Von der Leyen gepresenteerd.

 

Socialere EU

In haar visie stelt Von der Leyen dat de EU angsten moet wegnemen en kansen moet creëren. Ze benadrukt in haar richtlijnen dat de EU socialer moet worden. Hoewel zij relatief minder aandacht besteedt aan de stimulans voor ondernemend Europa, wijdt zij wel een speerpunt aan het midden- en kleinbedrijf in haar plan de campagne.

 

Vijftig voorstellen

Concreet heeft ze vijftig voorstellen die in de eerste honderd dagen van haar termijn op tafel zullen komen. De European Green Deal, Europese wetgeving voor minimumloon en wetgeving voor een gecoördineerde aanpak van AI springen eruit als dossiers die essentieel zijn voor ondernemers in Europa. De nieuwe Commissie zal haar plannen wel moeten schikken naar het door Junckers Commissie opgestelde EU-budget.

 

Evenwichtig college

Ook al is er pas op 10 september een concreet beeld, één prioriteit staat centraal bij Von der Leyen. Ze kijkt ernaar uit om een college te presenteren dat is samengesteld uit evenveel vrouwen als mannen. Dat lijkt te lukken. Het is ook al bekend dat de Deense europarlementariër Verstager en Frans Timmermans als vicepresidenten aan het EP voorgesteld zullen worden. Het vicepresidentschap krijgt in de nieuwe Commissie een grotere machtpositie. Naar verwachting krijgt de vicepresident meer directe zeggenschap over zijn dossier.