18 NOV, 2022 • Nieuws
Aandacht mag niet verslappen nu stikstofproblemen alsmaar groter worden
‘Al 3,5 jaar is er telkens ophef over stikstof -zoals onlangs nog rond de Porthos-uitspraak- maar sukkelen we daarna in slaap en blijven de echte structurele oplossingen uit. Die luxe kan Nederland zich niet langer permitteren nu de problemen zich duidelijker dan ooit beginnen te manifesteren. Van Klimaatprojecten die in de verdrukking komen tot een krimp van de economie -waarin dalende investeringen in woningen en infrastructuur- een rol spelen. Op alle fronten wordt de stikstofcrisis nu steeds nijpender met inmiddels al meer dan 28 miljard aan economische schade.’
Versneld uitkopen grote piekbelasters
Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland die hameren op een snelle en zeer aantrekkelijke uitkoopregeling voor piekbelasters in combinatie met een nationale stikstofbank. ‘Onze hoop is gevestigd op de brief waar Minister van der Wal volgende week mee komt namens het Kabinet. Er is voor de korte termijn namelijk slechts één echte uitweg; het versneld uitkopen van grote piekbelasters rondom natura 2000 gebieden, zoals aanbevolen door Johan Remkes. ‘Hiervoor moet de zeer aantrekkelijke regeling die dit mogelijk maakt er dan ook liever vandaag dan morgen komen. Anders komt er geen stikstofruimte en loopt ons land nog veel verder vast.’
Duurzame projecten lopen vertraging op
Eerder deze zomer stuurde ondernemersorganisatie VNO-NCW al een lijst met zo’n 100 voorbeelden naar de minister-president van hoe o.a. stikstof het land op slot zet. Ondertussen blijven de nieuwe voorbeelden binnenkomen en bedreigt het naast de bouwopgave ook de energietransitie. Zo wordt inmiddels ook vertraging verwacht voor nieuwe windprojecten en liggen diverse verduurzamingsprojecten in Nederlandse havens stil.
Infrastructuur en woningbouw in de verdrukking
Deze week werd verder bekend dat het kabinet 7,5 miljard extra wil investeren in OV- en infraprojecten om nieuwe woningbouwprojecten te kunnen ontsluiten. ‘Een goede zaak’, aldus de ondernemersorganisaties. ‘Maar ook hier is het inmiddels buitengewoon onzeker geworden of alles wel kan doorgaan en daarnaast stapelen -getuige de Kabinetsbrief- de vertragingskosten (voor compensatie en extra onderzoek) zich op tot honderden miljoenen’.
Andere acties
Om verdere vertragingen van allerlei projecten te voorkomen zullen er -naast de versnelde uitkoop van piekbelasters- ook andere maatregelen moeten worden genomen, zoals het versneld vrij maken van middelen voor emissievrij bouwen, standaarden voor het berekenen van de impact van stikstofemissies in de bouw en meer kennis en capaciteit bij gemeenten en provincies. Alleen zo wordt vertraging van allerlei bouwprojecten voorkomen na de Porthos-uitspraak. Verder zou Nederland er voor moeten zorgen dat Brussel ons land waar nodig helpt om alle opgaven zoals wonen en klimaat voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld ten aanzien van de mogelijkheden om goede regelingen voor boeren te maken of om projecten van groot nationaal belang door te kunnen laten gaan.