3 MEI, 2021 • Column

Als ondernemers straks weer durven, is het exportpotje al lang leeg

Ik heb slecht nieuws: de subsidieregeling Demonstratieprojecten, Haalbaarheidsstudies en Investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI) is populair onder ondernemers. Dat is goed, zou je zeggen, maar in dit geval zit er een donker randje omheen. De subsidieregeling is nu al vol. We hebben nog acht maanden te gaan en een economisch herstelprogramma voor de boeg, maar het geld is op.

 

DHI belangrijk voor mkb

De DHI is niet zomaar een regeling. Hij is speciaal ingesteld voor mkb-bedrijven die producten of technologieën willen demonstreren in het buitenland. Of die de haalbaarheid van een investering in een buitenlandse markt willen onderzoeken.

 

Overheid wil export stimuleren

Mkb-ondernemers worden door de overheid gestimuleerd om hun bedrijf te laten groeien in nieuwe, buitenlandse markten. En juist nu het einde van de coronapandemie in zicht komt, is het van belang dat ondernemers met goede regelingen worden geholpen om sterker uit deze crisis te komen, om te investeren en om nieuwe markten te verkennen.

 

Ondersteuning ontoereikend

Tijdens de COVID-periode is nota bene samen met de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Economische Zaken een actieprogramma opgezet met digitale handelsmissies in kansrijke markten met ondersteunende regelingen zoals de DHI. Aan de ene kant ondernemers stimuleren en aan de andere kant te weinig middelen beschikbaar stellen, is tegenstrijdig.

 

Grote misser

Als over een paar maanden de corona-pandemie hopelijk is beteugeld en overal om ons heen landen weer economisch opveren, zijn er genoeg ondernemers die juist dan de stap over de grens weer durven maken. Het DHI-steuntje in de rug is dan weg. Dat is meer dan jammer. Voor een land als Nederland, dat een derde van zijn boterham op één of andere manier verdient door handel met het buitenland, zou het een grote misser zijn als het nieuwe kabinet niet extra investeert in exportherstelplannen en stimuleringsregelingen voor ondernemers.

 

Louise Beduwé

Beleissecretaris Handelsbevordering en internationalisering mkb

buitenlandbuitenlandse handeleu interne marktexportexportbeleidexportbevorderingexportfinancieringexportproductensubsidieregelingsubsidieregelingen