22 OKT, 2020 • Europees nieuws

De interne markt voor diensten: knelpunten en oplossingen

Als aanbieder van diensten loop je op de Europese markt tegen talloze knelpunten aan, aldus Magnus Nyhlén, oprichter van ‘digitale huisartsenpost’ Docly. Als Europa wil kunnen concurreren met landen als de VS en India, dan is het cruciaal dat er een échte interne markt ontstaat. Nyhlén vertelde over zijn ervaringen tijdens een webinar dat VNO-NCW en MKB-Nederland organiseerden in samenwerking met de ondernemingsorganisaties van Zweden, Denemarken en Finland.

 

Barrières tegengaan met betere implementatie en handhaving

Morten Løkkegaard hoopt als Europarlementariër door middel van een rapport over dit onderwerp verandering teweeg te brengen. De interne markt voor diensten is goed voor ca. 70% van de EU’s bbp en werkgelegenheid – des te opmerkelijker dat juist deze markt nog zoveel barrières kent. De groeiende trend van ‘servicification’ maakt dit probleem nog urgenter. Volgens Løkkegaard moet daarom worden ingezet op vier elementen: implementatie, handhaving, evaluatie en ‘empowerment’.

 

‘De-globalization demands re-Europeanization’

Løkkegaard waarschuwde bovendien voor een andere groeiende trend: protectionisme. Hoofd van Kantoor Brussel Winand Quaedvlieg onderstreepte dat het nóg belangrijker is geworden dat ondernemers rotsvast op het probleemloos functioneren van de interne markt kunnen vertrouwen, nu door de coronacrisis de trend van ‘deglobalisering’ is ingezet. De crisis heeft duidelijk gemaakt dat ketens in de toekomst weerbaarder moeten worden. De EU moet dan wel erop blijven toezien dat ondernemers niet te maken krijgen met te veel administratieve lasten. Europarlementariër Arba Kokalari benadrukte dat dit soort regeldruk vooral problematisch is voor mkb’ers.

 

Digitale ontwikkelingen dwingen verandering af

Hubert Gambs van de Commissie en de Finse minister Antti Neimala gingen beide in op het onbenut potentieel van de interne markt voor diensten, met ‘digitaal’ als sleutelwoord. Voor digitale diensten zijn nieuwe EU-regels nodig, maar als deze diensten zo goed worden dat consumenten ze heel graag willen afnemen, worden die regels in feite afgedwongen, zo beargumenteerde Løkkegaard. VNO-NCW en MKB-Nederland hopen dat de Digital Services Act, die 2 december door de Commissie gepubliceerd wordt, een volwaardig antwoord zal zijn op de vraag naar betere wetgeving op dit gebied.

 

Kijk het webinar hier terug:

 

 

digitale interne marktinterne markt