14 OKT, 2024 • Column

Dit keer moet het lukken met de aanpak van de regeldruk

Politici en ambtenaren zien het als hun taak om regels te maken om problemen om te lossen. Dat is ergens wel logisch. Maar als ze regel op regel blijven stapelen, worden de zaken steeds complexer, trager en duurder, en slaat de productiviteit in Nederland dood. Zo zet regeldruk inmiddels een enorme rem op ondernemerschap en innovatie. Want ondernemers houden juist van vrijheid.

Minder regeldruk

Verschillende kabinetten hebben weliswaar geprobeerd om regels te schrappen, maar zonder meetbare doelstellingen. Aan het einde van elke kabinetsperiode werd dan steevast geconcludeerd dat het wéér niet gelukt was. Maar in het verleden bleken die harde doelen de enige effectieve manier om tot vermindering te komen. Daarom ben ik blij dat coördinerend minister Beljaarts van Economische Zaken het budget voor de aanpak van regeldruk heeft verdubbeld. Maar geld alleen is niet genoeg; het gaat ook om een andere kijk van de overheid. Benader ondernemers niet langer vanuit wantrouwen maar vanuit vértrouwen.

Nationale koppen

Een – hardnekkig – deel van de regeldruk wordt gevormd door de zogenoemde nationale koppen op Europese regels. Dat zijn onnodige extra regels op regels. Een nationale kop is alles wat verder gaat dan wat Europa voorschrijft. Het gekke is dat de term ‘nationale kop’ niet wordt gebruikt bij de overheid. In de ‘Aanwijzingen voor Regelgeving’ voor ambtenaren wordt in plaats daarvan gesproken over ‘lastenluwe implementatie’. Wat mij betreft wordt dat vervangen door: geen nationale kop op Europese regels, tenzij er zwaarwegende maatschappelijke belangen in het geding zijn.

Van idee tot uitvoering

Uit een eigen inventarisatie blijkt dat veel nationale koppen van toezichthouders komen. Die worden niet getoetst door de Tweede Kamer of het Adviescollege Regeldruk. Dat is wel nodig, want die koppen zijn niet alleen kostbare knelpunten voor ondernemers, ze schaden ook onze concurrentiepositie. Dus kijk bij nieuwe regels naar het hele traject: van het bedenken tot de uitvoering en de handhaving. Zo moet het toch eens lukken om het veelkoppige monster van de regeldruk te verslaan.

Ramona van den Bosch
Strategisch beleidsadviseur mkb en ondernemerschap

eu (europese unie)kabinetpolitiekregeldruktoezichttweede kamer

Handreiking 'Beter geregeld' van MKB-Nederland en VNO-NCW